EVROPSKA UNIJA DONIRALA VRIJEDNU OPREMU SPASILAČKIM SLUŽBAMA CIVILNE ZAŠTITE U BIH

Danas je u Mostaru spasilačkim službama civilne zaštite BiH donirana specijalizirana oprema (vatrogasna, ronilačka, planinarska) i IT oprema za Operativni centar civilne zaštite u Hercegovačko-neretvanskoj županiji/kantonu u vrijednosti većoj od 200.000 KM.

Oprema je uručena u okviru projekta „Zajednički odgovor za bolji sistem zaštite i spašavanja“, kojeg finansira Evropska unija u  okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Uručena oprema i projektne aktivnosti će doprinijeti prekograničnom partnerstvu u unapređenju sistema prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju EU g.  Gianluca Vannini istaknuo je kako je cilj ovog projekta da se poboljša sistem prevencije i intervencija, a sve  cilju zaštite i sigurnosti ljudi i imovine. „Nadamo se da će oprema osigurana u okviru ovog projekta dodatno podržati preventivne aktivnosti, ali i brzu reakciju na katastrofe. Nedavno smo bili svjedoci kako prirodne katastrofe mogu doći iznenada i dovesti do velikih gubitaka. Brza reakcija i zajedničko djelovanje je od ključne važnosti. Regija je sklona prirodnim katastrofama i izgradnja kapaciteta interventnih službi za promptnu reakciju je važan zadatak za sve nivoe vlasti“, istakao je Vaninni.

Vaninni je naglasio da ovakve inicijative mogu doprinijeti jačanju saradnje i zajedničkog djelovanja u prekograničnom području te dodao da je Evropska unija izdvojila značajna finansijska sredstva za podršku ekološkim izazovima.

Projekat će dodatno raditi na edukaciji i osposobljavanju kadrova za rad na terenu, kroz različite treninge i interventne vježbe, a na današnjem događaju su pripadnici prekograničnih gorskih službi spašavanja  izveli kratku interventnu akciju spašavanja sa visina, kako bi učesnicima pokazali kakve sve rizike nosi jedan takav poduhvat te kolika je važnost posjedovanja kvalitetne opreme i dobro obučenog kadra.

Eugen Ćubela, v.d. ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ/K, je naglasio važnost jačanja kapaciteta interventnih službi.  „Najveći problem sa kojim se suočavamo na terenu je nedostatak adekvatne opreme. U julu 2022. godine smo uspostavili prekogranično partnerstvo, koje intenzivno radi na izgradnji kapaciteta jedinica za zaštitu i spašavanje naše županije i Crne Gore. S boljom i funkcionalnijom opremom službe će biti spremnije za mnoge pothvate. Tu mislim na vatrogasce, gorske službe spašavanja, jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom,  kao i ostale segmente zaštite i spašavanja“, naglasio je Ćubela.

Dodatni rezultat projekta, koji je od izuzetne važnosti je i regionalno povezivanje i prekogranična saradnja, obzirom da prirodne nesreće ne poznaju granice, te je stoga bitno da interventne službe, lokalne zajednice, institucije kao i pojedinci budu spremni za pravovremenu i adekvatnu reakciju, što je upravo jedan od ciljeva projekta.

Ukupna vrijednost projekta „„Zajednički odgovor za bolji sistem zaštite i spašavanja“ iznosi preko  590.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Realizacija je počela 01.07.2022. i trajat će 2 godine, a provode ga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ/K u saradnji sa partnerima: Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MNE).

Europa.ba