BiH potpisala Sporazum o finansiranju iz okvira Paketa energetske podrške Evropske unije u vrijednosti od 70 miliona eura

Na danas održanoj ceremoniji u Sarajevu, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, uručila je šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u Bosni i Hercegovini, ambasadoru Johannu Sattleru, potpisan Sporazum o finansiranju iz okvira Paketa energetske podrške EU. Evropska komisija će stoga uskoro isplatiti prvu tranšu (90%) iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koja će pomoći najugroženijim domaćinstvima u Bosni i Hercegovini u suočavanju sa rastom cijena, te doprinijeti energetskoj tranziciji.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, izjavila je: „Zahvaljujem se Europskoj uniji i njenim institucija što iznova pokazuje svoju posvećenost našoj zemlji i pruža nam konkretnu potporu, koja nije samo usmjerena na strukturalne reforme koje su pred nama, već i, čemu svjedočimo danas, na potporu najugroženijem pučanstvu, te na potporu malim i srednjim poduzećima koja su stub našeg gospodarstvenog razvitka.”

Ambasador Sattler je istakao da se Evropska unija dosljedno pokazala kao pouzdan prijatelj i partner Bosni i Hercegovini.

“Protekla zima je bila izuzetno teška za najsiromašnije porodice u Bosni i Hercegovini radi rasta cijena usljed ruske agresije na Ukrajinu. Ovo je prvi put da su vlasti u BiH dobile pomoć koja će se na ovaj način distribuirati građanima. Kako BiH napreduje na putu ka EU, potrebno je da vlasti u BiH pokažu da imaju kapacitet za implementaciju značajnih resursa na koje će BiH imati pravo kao članica EU. Način na koji će BiH raspolagati sredstvima iz Paketa energetske podrške će biti važan pokazatelj za eventualnu buduću podršku koja će se pružati direktno institucijama BiH”.

Ugovor o finansiranju će biti poslan Evropskoj komisiji sa izvještajem koji će predočiti način provedbe Akcionog plana za Paket energetske podrške, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH 22. decembra 2022. godine. Izvještaj sadrži metode i kriterije za isplatu sredstava koju će vršiti relevantne bh. vlasti, kao i očekivani broj korisnika te rokove provedbe. Od 70 miliona eura izdvojenih za hitnu pomoć Bosni i Hercegovini, 50 miliona je namijenjeno za pomoć ugroženim domaćinstvima, dok se 20 miliona izdvaja za podršku energetskoj efikasnosti

Vlasti u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu će raditi na raspodjeli sredstava putem nadležnih entitetskih ministarstava i entitetskih fondova za zaštitu okoliša i upravnih jedinica Brčko Distrikta.

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je krajem oktobra prošle godine predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na početku svoje posjete regionu. Vrijednost ukupnog Paketa iznosi milijardu eura bespovratnih sredstava, uključujući 500 miliona namijenjenih za neposrednu pomoć regionu. Dodatnih 500 miliona eura bespovratnih sredstava je namijenjeno kao srednjoročna i dugoročna podrška ulaganjima u postizanje energetske efikasnosti i energetske nezavisnosti, kroz unapređenje plinske i električne infrastrukture i interkonektora uključujući i LNG (ukapljeni prirodni plin).

 

Energetski paket podrške EU za BiH – značajni događaji

Energetski paket podrške EU za BiH – informacijski letak

Europa.ba