Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen otvorila tunel Ivan

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas su presijecanjem vrpce svečano otvorili tunel Ivan i poddionicu Tarčin-Ivan. To označava još jedan korak naprijed u izgradnji Koridora Vc, najvećeg i najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini, kojim se poboljšava povezanost unutar zemlje i između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, kao i regiona.

Predsjednica von der Leyen boravi u Bosni i Hercegovini u okviru regionalne posjete partnerskim zemljama EU na Zapadnom Balkanu. Posjeta Bosni i Hercegovini odvija se u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se ovoj zemlji dodijeli status kandidata. Predsjednica von der Leyen je na sastancima s Predsjedništvom BiH, predsjedavajućim Tegeltijom i novoizabranim članovima Predsjedništva, kao i tokom obraćanja političkim predstavnicima BiH, predstavnicima civilnog društva, oblasti kulture i poslovne zajednice, naglasila da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Posjeta se takođe odvija u kontekstu povećanja cijena energije uslijed ruskog rata u Ukrajini i manipulacije Rusije energetskim tržištima, te predstavlja znak odlučnosti EU da podrži svoje partnere tokom ovog perioda, kao i da dugoročno poboljša energetsku sigurnost na cijelom kontinentu. Tokom putovanja, predsjednica von der Leyen je najavila Paket energetske podrške za Zapadni Balkan.

Paket uključuje hitnu bespovratnu podršku za rješavanje posljedica povećanja cijena energije za poslovne subjekte i ugrožena domaćinstva. Bosni i Hercegovini je u tom kontekstu namijenjen iznos od 70 miliona eura. Paket takođe uključuje dugoročne investicije u otpornije i nezavisne energetske sisteme, koje će se usmjeravati putem Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Otvaranje tunela Ivan i poddionice Tarčin-Ivan drugi je veliki infrastrukturni projekat u Bosni i Hercegovini koji je otvorila predsjednica von der Leyen. Prije nešto više od godinu dana, 30. septembra 2021. godine, predsjednica von der Leyen otvorila je most Svilaj koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Koridor Vc je pokretač ekonomskog rasta, zapošljavanja i investicija, te vodi ka bržim i sigurnijim putovanjima. EU je uložila 23,3 miliona eura bespovratnih sredstava za poddionicu Tarčin-Ivan i za tunel Ivan, što je dio ukupne grant podrške EU za Koridor Vc u iznosu od 542 miliona eura. Bosna i Hercegovina je takođe imala koristi od povoljnih kredita za izgradnju Koridora Vc, obezbijeđenih preko Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Europa.ba