Evropska unija i Bosna i Hercegovina razmatraju provedbu EU finansiranja

Godišnji sastanak Nadzornog odbora za praćenje provedbe Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), koji podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu evropskih integracija, održan je 17. maja 2022. godine. Sastanak je otvorio šef Delegacije EU/Specijalni predstavnik EU ambasador Sattler. Sastankom su kopredsjedavali g. Vassilis Maragos, šef Jedinice za Bosnu i Hercegovinu pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, i g. Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator sa bosansko-hercegovačke strane.

Cilj sastanka je bio da se sagleda realizacija tekuće podrške EU u Bosni i Hercegovini i izvrši planiranje provedbe predstojećih IPA III fondova.

Na sastanku Nadzornog odbora za praćenje provedbe IPA-e, naglašeno je da je djelotvorno korištenje IPA pomoći od iznimnog značaja u pružanju podrške provedbi sektorskih reformi i unapređenju evropskog puta BiH. Pored toga je naglašeno i to da su projekti osmišljeni kako bi se napravili konkretni koraci ka realizaciji suštinskih reformi koje imaju za cilj poboljšanje života građana BiH i omogućavanje BiH da preuzme prava, dužnosti, odgovornosti i pritiske povezane s članstvom u EU.

Razgovarano je i o poteškoćama u provedbi IPA projekata. U cilju realizacije IPA pomoći, potrebno je da BiH donese izmjene i dopune zakonâ te usvoji sektorske strategije širom države, kojima se definiraju ključni prioriteti i put ka ostvarivanju pune spremnosti za pristupanje. Nedostaje niz strategija širom države i potrebno je pripremiti važne zakone. Nadzorni odbor za praćenje provedbe IPA-e pozvao je na usvajanje zakonâ i strategija koji nedostaju, kao i na reviziju i usvajanje strategija čiji rok važenja je istekao ili će uskoro isteći.

Na sastanku je razmatrano i pitanje mehanizma za koordinaciju IPA-e. Nedostatak djelotvornog mehanizma za koordinaciju IPA-e utječe kako na programiranje tako i na djelotvornu provedbu IPA pomoći. Nedjelotvornost u programiranju i provedbi IPA-e će postati još relevantnija u okviru IPA III. U slučaju da vlasti u BiH ne budu u mogućnosti da daju relevantne i zrele prijedloge projekata, finansiranje BiH će biti značajno otežano.

Sastanku je prisustvovao i veliki broj zvaničnika na svim nivoima vlasti u BiH, kao i organizacije civilnog društva.

 

 

Europa.ba