Bosna i Hercegovina: Izjava glasnogovornika o glasanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Današnje glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske za zakon koji predviđa osnivanje odvojenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u Republici Srpskoj predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Usvajanje ovog zakona bi ozbiljno uticalo na prava građana u Republici Srpskoj, produbljujući pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sistemu zemlje, te ozbiljno narušavajući EU perspektivu BiH.

EU poziva lidere u BiH, a posebno rukovodstvo Republike Srpske, da zaustave dalju eskalaciju i umjesto toga osiguraju nastavak ozbiljnog dijaloga o svim nerješenim pitanjima unutar institucija na državnom nivou.

EU je spremna upotrijebiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju, kako bi pomogla BiH da prebrodi trenutnu krizu i osigurala da se fokus zemlje u potpunosti preusmjeri na reforme i njen put ka EU, kao što je navedeno u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Na zahtjev visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, situacija u BiH i aktivnosti usmjerene ka narušavanju jedinstva zemlje će biti razmatrane na predstojećem Vijeću za vanjske poslove EU.

 

Europa.ba