Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: izjava visokog predstavnika/potpredsjednika Josepa Borrella

Preživjela žrtva holokausta i dobitnik Nobelove nagrade Elie Wiesel je rekao: „Zaboraviti bi bilo ne samo opasno, nego uvredljivo; zaboraviti mrtve značilo bi ubiti ih drugi put“. Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, EU odaje počast šest miliona Jevreja i pripadnika drugih grupa koji su brutalno i sistematski ubijani tokom šoa – najveće tragedije u ljudskoj historiji.

Nitko nikada ne smije zaboraviti strahote koje su počinili nacisti. Žrtve se nikada ne smiju zaboraviti. Svaka država na svijetu treba odati počast svim žrtvama holokausta, osuditi poricanje i iskrivljavanje činjenica o holokaustu, i usvojiti obrazovne programe koji će pomoći u sprječavanju da se genocidi ikada ponove.

Kada svjedočimo širenju pogrešnih informacija i dezinformacija, i tome da mnogi svjetski lideri manjine koriste kao žrtvenu janjad, obrazovanje mlađih generacija o holokaustu je najbolji protuotrov. To je najbolji način borbe protiv netolerancije i netrpeljivosti, i osiguranja da poruka „nikad više“ nastavi odzvanjati među budućim generacijama.

To sve više dobiva na važnosti u naše vrijeme, kada odlaze preživjeli holokausta. Mnogi od onih koji su svjedočili i preživjeli užase Drugog svjetskog rata, i imaju najjasnija sjećanja na holokaust, više nisu sa nama.

Antisemitizam i poricanje holokausta su nespojivi sa univerzalnim vrijednostima. Prva ikad izrađena EU Strategija za borbu protiv antisemitizma i podržavanje jevrejskog života (2021-2030) sadrži više odredbi koje se odnose na borbu protiv antisemitizma, kako u EU tako i izvan nje, i na podršku sjećanja na holokaust, uključujući i formiranje Evropskog središta za istraživanje savremenog antisemitizma. Nastavit ćemo sa svojim radom u borbi protiv poricanja holokausta u EU, u inostranstvu, kao i na multilateralnom planu: 20. januara 2020. godine, UN su usvojile rezoluciju o poricanju i iskrivljavanju holokausta, čiji su ko-sponzori sve države članice EU.

Danas, i u godinama koje dolaze, ostajemo odlučniji nego ikad u svojom posvećenosti da nikada ne zaboravimo. Imamo dužnost čuvati uspomenu na sve žrtve i njihove patnje. Dugujemo to onima koji su nestali u holokaustu, dugujemo to preživjelima, i dugujemo to našim budućim generacijama.

Europa.ba