Izjava Evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija na kraju dvodnevne posjete BiH

Upravo završavam dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Došao sam ovdje kao prijatelj ove zemlje i svih njenih ljudi. Došao sam jer mi je stalo i želim da Bosna i Hercegovina uspije i prosperira.

Posjetio sam Sarajevo, Banja Luku i Mostar. Sastao sam se sa svim političkim akterima i ključnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Svim svojim sagovornicima sam objasnio da je evropska perspektiva zemlje stvarna i kredibilna. Također sam jasno istakao da je Evropska unija u potpunosti opredijeljena za stabilnost, suverenitet, jedinstvo i integritet Bosne i Hercegovine.

Moja glavna poruka glasila je: lideri moraju napraviti korake ka smanjenju tenzija, izbjegavati daljnju retoriku i djelovanja koje potkopavaju povjerenje i državne institucije, nastaviti dijalog, te se hitno vratiti u potpuno funkcionalne institucije.

Fokus treba vratiti na evropsku agendu i provedbu 14 ključnih prioriteta kako bi Bosna i Hercegovina konačno mogla početi napredovati na putu ka EU i postati zemlja kandidatkinja.

Ove reforme također treba nastaviti kako bi Bosna i Hercegovina mogla u potpunosti imala koristi od programa EU i našeg Ekonomskog i investicionog plana osmišljenog za Zapadni Balkan, u okviru kojeg BiH može biti jedna od glavnih korisnica.

Ovo je od suštinske važnosti za zemlju, njene građane i njene biznise. Reforme stoje, a u ovom trenutku Bosna i Hercegovina rizikuje da izgubi 1,5 milijardi eura za infrastrukturne projekte povezivanja, ako se ništa ne preduzme. I više sredstava bi bilo dovedeno u pitanje u budućnosti.

Sinoć sam razgovarao sa liderima vladajuće koalicije, Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

U svim razgovorima koje sam vodio prepoznao sam postojanje prostora za pronalaženje rješenja i spremnost aktera da se krene naprijed.

Uočio sam spremnost da se radi na pitanjima u vezi sa državnom imovinom, izmjenama krivičnog zakona, te ustavnoj i izbornoj reformi. Vidio sam i spremnost za povratak u rad institucija, kako bi se napravili pomaci po ovim pitanjima.

Mogu potvrditi da smo, s naše strane, spremni pomoći i facilitirati rad na ovim pitanjima u interesu Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga sam povjerio ambasadoru Sattleru da pokrene ovaj angažman, a u saradnji sa ključnim partnerima.

To će biti učinjeno i sa primjesom hitnosti za pronalaženje rješenja, tako da Bosna i Hercegovina brzo okrene stranicu nakon ove krize.

Vjerujem da se to može učiniti, kao što su, na primjer, izbori u Mostaru održani nakon 12 godina pokazali da dijalog daje rezultate čak i u slučaju najtežih pitanja.

EU će biti uz vas cijelim putem, jer zaista želimo vidjeti da Bosna i Hercegovina uspije i prosperira.

Ova poruka ima i posebnu težinu, jer danas Bosna i Hercegovina slavi svoj Dan državnosti. Dozvolite mi da vam čestitam ovom prilikom – bilo mi je zadovoljstvo biti ovdje.

Izjavu možete pogledati (na engleskom jeziku) na ovom linku: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-214688

Europa.ba