Zapadni Balkan: susret visokog predstavnika i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella sa regionalnim liderima

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell priredio je u utorak u New Yorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, neformalnu večeru s čelnicima Zapadnog Balkana.

Ovo je drugi takav sastanak čiji je domaćin visoki predstavnik, nakon neformalne večere u maju, u Briselu. U otvorenom razgovoru, visoki predstavnik i lideri Zapadnog Balkana dotakli su se pitanja situacije u regionu i odnosa između EU-a i Zapadnog Balkana, također u svjetlu predstojećeg samita EU-Zapadni Balkan, planiranog za naredni mjesec. Bila je ovo prilika za diskusiju o očekivanjima u pogledu pristupanja EU. Visoki predstavnik/potpredsjednik naglasio je potrebu snažnog opredjeljenja kod partnera sa Zapadnog Balkana, jednako kao i kod Evropske unije i njenih država članica u prevazilaženju trenutne dinamike i pokretanju procesa ka naprijed.

Na sastanku je učestvovao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albanije Edi Rama kao i ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković.

Europa.ba