Team Europe: partnerske zemlje do sada dobile 34 milijarde eura za borbu protiv virusa COVID-19

Od izbijanja pandemije virusa COVID-19 početkom 2020. godine, Evropska unija, države članice EU i evropske finansijske institucije, kao Team Europe [Tim Evropa] izdvojili su 34 milijarde eura podrške partnerskim zemljama za rješavanje pandemije i njezinih posljedica, ispunivši tako svoja obećanja kroz konkretne rezultate. Ova sredstva uvelike premašuju početni paket podrške od 20 milijardi eura koje je Team Europe obećao u proljeće 2020. godine, a koji je sada dosegao 46 milijardi eura.

Kako ističe Jutta Urpilainen, povjerenica za međunarodna partnerstva: ”U proljeće prošle godine svijet se suočio s krizom bez presedana. Međunarodna zajednica morala je odgovoriti zajedničkim snagama. Team Europe odgovorio je udruživanjem ekspertize i resursa, oslanjajući se na snage svojih članica kako bi pružio što usmjereniju podršku koja će polučiti bolje efekte. Također, programe Evropske unije prilagodili smo tako da pružimo bolji odgovor na potrebe zemalja u razvoju. Team Europe je ponosan što je u samo godinu dana mobilizirao tako značajan paket podrške svojim partnerima širom svijeta.”

Team Europe već je mobilizirao podršku za više od 130 zemalja. Od ukupno 46 milijardi eura, 34 milijarde eura isplaćeno je do aprila 2021. godine: 1,8 milijardi eura kao odgovor na hitne humanitarne potrebe, 6,3 milijardi eura za jačanje zdravstvenih, vodovodnih i sanitarnih sistema i 25,8 milijardi eura za ublažavanje društvenih i ekonomskih posljedica pandemije, uključujući gubitak radnih mjesta i obrazovanje.

U nastavku je pregled isplaćenih sredstava do aprila 2021. godine u odnosu na preuzete obaveze, po regijama:

  • Susjedstvo: 10,3 milijardi eura od ukupno 13,8 milijardi eura
  • Subsaharska Afrika: 6,7 milijardi eura od ukupno 8,1 milijardi eura
  • Zapadni Balkan i Turska: 4,9 milijardi eura od ukupno 5,8 milijardi eura
  • Azija i Pacifik: 2,7 milijardi eura od ukupno 3,2 milijardi
  • Latinska Amerika i Karibi: 1,5 milijardi od ukupno 3,0 milijardi
  • Afrika, Karibi i Pacifik, regionalno: 445 miliona eura od ukupno 658 miliona eura
  • Prekomorske teritorije i Grenland: 203 miliona eura od ukupno 627 miliona eura
  • Globalni programi: 1,5 milijardi od ukupno 7,5 milijardi

Osim toga, doprinos Team Europe-a su i garancije (2,1 milijardi eura od ukupno 3,3 milijarde eura).

Evropska unija je također odigrala vodeću ulogu u uspostavljanju programa COVAX, jedine globalne inicijative koja podržava pravednu distribuciju cjepiva u cijelom svijetu, s naglaskom na zemlje s niskim i srednjim prihodom. Od juna 2021. Team Europe je dao preko 3 milijarde eura za program COVAX.

Što se tiče isplata, do aprila 2021. godine Team Europe isplatio je 74% od 46 milijardi eura na koje se obavezao. U januaru 2021. iznos isplata dosegao je 26,2 milijarde eura, a u aprilu 2021. već 34 milijarde eura (+ 7,8 milijardi eura).

Osnovne informacije

Paket „Team Europe“ pokrenuo je 8. aprila 2020. godine predsjednik von der Leyen kako bi podržao partnerske zemlje Evropske unije u borbi protiv pandemije virusa COVID-19 i njezinih posljedica. Inicijalno je obećana finansijska podrška od oko 20 milijardi eura i podrazumijevala je kombinirana sredstva Evropske unije, njezinih država članica i finansijskih institucija, naročito Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Do januara 2021. godine finansijske su se obaveze  udvostručile dosegnuvši 40,5 milijardi eura. Od aprila 2021. taj se iznos povećao na 46 milijardi eura.

Ova kolektivna globalna podrška usmjerena je na 1) intervencije u kriznim situacijama i direktni odgovor na humanitarne potrebe, 2) jačanje zdravstvenih, vodovodnih, sanitarnih i prehrambenih sistema i 3) ublažavanje društvenih i ekonomskih posljedica pandemije.

Za više informacija

Posjetite internetsku stranicu Team Europe gdje možete pronaći sljedeće materijale za medije:

Vanjski odgovor Team Europe na COVID-19 (do 8. aprila 2021.) (Pregled po geografskoj regiji i području politike)

Vanjski odgovor institucija EU-a na COVID-19 (do 8. aprila 2021.) (pregled po zemljama)

Vanjski odgovor institucija EU-a na COVID-19 (Okvir) IP/21/4729

Europa.ba