Međunarodni dan demokratije: Zajednička izjava visokog predstavnika/potpredsjednika Josepa Borrella i potpredsjednice Dubravke Šuice

Bilo da vam je stalo do klimatskih promjena, radnih mjesta, ekonomije ili rasne i socijalne pravde, vaše mišljenje će se uvažavati i vaš glas na izborima će se računati samo ako živite u demokratiji.

Međutim, povjerenje evropskih građana u demokratiju ne može i ne smije da se shvata olako. Pandemija Covid-19 stavila je na test povjerenje građana u demokratske institucije osmišljene da im služe, dok su istovremeno prijetnje i nasilje nad novinarima i politička polarizacija u porastu.

U ovim izazovnim vremenima EU će ostati ustrajni i otvoreni pobornik demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u cijelom svijetu i unutar EU. Za to su potrebni zajednički napori i nova perspektiva podrške demokratiji koja ispunjava očekivanja građana. Ovaj posao počinje kod kuće.

Promovisanje slobodnih i poštenih izbora te obezbjeđivanje vladavine prava i medijskih sloboda predstavljaju gradivne elemente za izgradnju prostora u kojem se svaki građanin i građanka osjećaju slobodno i osnaženo. Više nego ikad ranije moramo braniti mogućnost slobodnih i pluralističkih medija da obezbjeđuju pravovremeni pristup pouzdanim i tačnim informacijama i da se bore protiv dezinformacija. Nastavićemo raditi na jačanju otpornosti i inovativnosti naših demokratija, koristeći prednosti koje pružaju nove tehnologije. Stvaraćemo sve više mogućnosti za uključivanje građana kroz niz pristupa savjetodavne demokratije. Akcionim planom za evropsku demokratiju predviđene su mjere za promovisanje slobodnih i poštenih izbora, jačanje medijskih sloboda i pluralizma te suzbijanje dezinformacija.

Širom svijeta povećavamo obim finansijske i političke podrške koju pružamo onima koji, bez obzira na pol ili porijeklo, promovišu demokratsko učešće i uključivanje, obezbjeđuju kontrolu i nadzor institucija i pozivaju donosioce odluka na odgovornost. Gradimo saveze sa svima onima koji su posvećeni očuvanju univerzalnih prava i sloboda, s demokratskim vladama, ali i s međunarodnim organizacijama, organizacijama civilnog društva, parlamentima, političkim strankama, nezavisnim medijima, blogerima, borcima za ljudska prava i aktivistima. Misije EU-a za posmatranje izbora i dalje čine sastavni dio naše posvećenosti pružanju pomoći našim partnerima širom svijeta kada su u pitanju demokratija, ljudska prava i vladavina prava u cijelom svijetu.

Mladi i tinejdžeri širom svijeta pozivaju na klimatsko djelovanje ili na zaštitu ljudskih prava. Oni su aktivni građani i pokretači promjena. Ovogodišnja opsežna Strategija EU o pravima djeteta definiše konkretne mjere za osnaživanje djece u EU i širom svijeta prihvatanjem i uvažavanjem njihovih ideja, nada i snova. Iduće godine ćemo pokrenuti EU platformu za učešće djece i pojačati napore za povećanje učešća djece u našim društvima.

Ove godine je započela Konferencija o budućnosti Evrope, koja evropskim građanima pruža jedinstvenu i pravovremenu priliku da raspravljaju o evropskim izazovima i prioritetima. Konferencija stavlja građane u središte kreiranja politika u EU. Obavezali smo se da ćemo slušati Evropljane i sprovesti preporuke Konferencije. Njihova vizija može pokrenuti promjenu u pravcu demokratije koja je spremna za budućnost. To je tek početak.

Ovime obnavljamo svoju posvećenost izgradnji zdravijih, jačih i ravnopravnijih društava za sve, u kojima su svi uključeni, poštovani, zaštićeni i osnaženi. Upravo ćemo tako ojačati naše demokratije.

Europa.ba