Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima: saopštenje potpredsjednice Komisije Jourová Věre i komesara Reyndersa

Uoči Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 23. avgusta, potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost, Věra Jourová i komesar za pravosuđe, Didier Reynders, izdali su sljedeće saopštenje:

Prije više od osamdeset godina, 23. avgusta 1939., potpisan je Molotov-Ribbentropov pakt između Njemačke i Sovjetskog Saveza neposredno prije izbijanja Drugog svjetskog rata. Za mnoge je ovaj sudbonosni dan označio početak ciklusa nacističke i sovjetske okupacije i nasilja.

Na današnji dan odajemo počast onima koji su postali žrtve totalitarnih režima u Evropi i onima koji su se borili protiv takvih režima. Prepoznajemo patnje svih žrtava i njihovih porodica, kao i trajne posljedice ovog traumatičnog iskustva na naredne generacije Evropljana.

Djelujemo jedinstveno kako bi nas naša zajednička prošlost učinila jačima za zajedničku budućnost, umjesto da nas razdvaja.

Sloboda od totalitarizma i autoritarizma nije data, već se za nju svakodnevno i iznova borimo. Ova sloboda je u samoj suštini evropskog ideala. Zajedno s vladavinom prava i demokratijom, predstavlja temelj evropskih ugovora koje smo svi potpisali. Ujedinjeni, moramo se nastaviti boriti za ove temeljne evropske vrijednosti.

Opće informacije

Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se od 2009. godine, kada je Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj se poziva na „proglašenje 23. avgusta Evropskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režimima, uz dostojanstven i nepristrasan pomen“.

Prilika je to za očuvanje sjećanja na žrtve, a patnje miliona nastavljene su dugo nakon završetka Drugog svjetskog rata i poraza nacističkog režima.

Evropska komisija podržava projekte širom Evrope koji se bave istorijom totalitarnih zločina i podstiču sjećanje. Nadovezujući se na program Evropa za građane 2014-2020, novi program „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“ podržava aktivnosti sjećanja na uzroke totalitarnih režima, posebno nacizma, ali i fašizma, staljinizma i drugih totalitarnih komunističkih režima.

Europa.ba