Evropska unija omogućila poboljšano snabdijevanje vodom u Bihaću

Tokom ljetnih mjeseci, koje karakteriziraju izuzetno visoke temperature i smanjena dostupnost vode, od presudne je važnosti  distribucija svježe vode za potrebe lokalnog stanovništva, ali i migranata smještenih u privremenim prihvatnim centrima, posebno Lipi.

U sklopu podrške Evropske unije, prepoznate su potrebe za specijaliziranim vozilom sa cisternom za vodu, i u skladu s tim Evropska unija je donirala namjensko voziko koje će osigurati svježu vodu i omogućiti građanima Bihaća da u svakom trenutku mogu imati pritup svježoj vodi. Biljana Barović, politička savjetnica u banjalučkom Uredu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalnom predstavništvu Evropske unije  uručila je ključeve vozila ukupne vrijednosti 271,500.00 BAM (138,000 EUR) predstavnicima JP „Vodovod doo“ iz Bihaća.

U prisustvu ministra sigurnosti g. Selme Cikotića, gradonačelnika Grada Bihaća, g. Šuhreta Fazlića i šefice misije IOM-a u BiH, gđe. Laure Lungarotti, pozdravljen je pravovremeni gest pomoći Evropske unije na građanima Unsko-sanskog kantona.

Evropska unija, kroz različite fondove, od 2018. godine podržava vlasti u Bosni i Hercegvnini u oblasti migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica.

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, omogućen je rad privremenih prihvatnih centara u BiH koji pružaju osnovne usluge smještaja, hrane i vode, sanitarija, odjeće i psihološkog savjetovanja, te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama migrantima koji borave u BiH. Sredstva se koriste i za nabavku opreme i pružanje stručne podrške Ministarstvu sigurnosti BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, Graničnoj policiji i Sektoru za azil BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Policiji Unsko-sanskog kantona i drugim agencijama i institucijama u državi.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).

Europa.ba