Lokalno partnerstvo za zapošljavanje djeluje

Amra i Goran Čurak su mladi bračni par koji se „krije“ iza uspješne priče Ranča Čurak u Travnilku. Kažu da je glavni sastojak svih njihovih proizvoda ljubav, jer zaista vole to što rade.

Nakon otkrivanja da je Amra alergična na gluten, shvatili su da je ponuda bezglutenskih prehrambenih proizvoda na našem tržištu veoma mala. Istražili su potrebe, sagledali vlastite mogućnosti  i odlučili  okušati se u bezglutenskoj kuhinji. Kako se već neko vrijeme uspješno bave uzgojem i preradom organskog voća i povrća, te proizvodnjom suhih kolačića i tzv. fingerfood-a, ulazak u bezglutensku kuhinju vidjeli su kao novu avanturu i poslovnu mogućnost.

„Onog dana kad sam došla kući sa dijagnozom na papiru i šokiranim izrazom na licu, mislila sam da nikad više neću moći jesti ništa lijepo i ukusno. Sve što sam u narednih par mjeseci napravila od novog brašna, predstavljalo je hladno oružje. Kamen i to. Malo namočeno suzama, ali ne dovoljno da omekša.  Danas pravim mekanu i mirisnu fantaziju od bezglutenske pogače i formiram cijenu kojom će biti plasirana na tržište.  I uživam u rezultatu svoje borbe! Živjeli i nikad, nikad ne odustajte!“, hrabro i s osmijehom na licu izjavljuje Amra.

Ranč Čurak je jedna od mnogobrojnih uspješnih i inspirativnih poduzetničkih priča Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Travnik koje kroz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada (MOR) u protekle četiri godine od svog osnivanja do danas vrlo aktivno i angažovano podstiče mlade ljude u razvoju samostalnog poslovanja.

Amra i Goran su neophodno znanje za ulazak u poduzetničke vode stekli tokom edukacije MOR-a po SIYB metodologiji (Kako početi i unaprijediti svoje poslovanje). Nakon uspješne prezentacije svoje poslovne ideje pred komisijom, uz finansijsku i jednogodišnju mentorsku podršku postali su prvi proizvođači bezglutenske organske hrane u Travniku.

A kako je i zašto nastalo Lokalno partnerstvo Travnik?

Suočeni sa specifičnim izazovima u zapošljavanju u njihovoj lokalnoj zajednici, općina Travnik, Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija, Služba za zapošljavanje SBK/KSB i Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik su iskoristili priliku i metodologiju MOR-a za povećanje formalne zaposlenosti, te uz podršku Evropske unije i u saradnji sa poslodavcima i obrazovanim institucijama s njihovog područja formirali Lokalno partnerstvo Travnik.

U prvoj fazi projekta podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje, članice partnerstva su Sporazumom definirale svoje uloge i odgovornosti, procijenile potrebe na lokalnom tržištu rada i primijenile pristup koji se pokazao kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti. Krajnji korisnici njihovog projekta, nezaposlene osobe na evidenciji Službe za zapošljavanje, su  osnovali vlastite firme nakon završetka obuke ili su pronašli posao kod drugih poslodavaca, opremljeni novim vještinama koje ih čine konkurentnijima na tržištu rada. U protekle četiri godine podržana su 32 nova biznisa mladih osoba u Travniku uz podršku Lokalnog partnerstva.

Nakon završetka prve faze LEP projekta  i  finansijske podrške Evropske unije lokalnim partnerstvima, članice Partnerstva u Travniku su se suočile sa nedostatkom sredstava za implementaciju brojnih aktivnosti koje su bile predviđene za period do 2020. godine. Zahvaljujući upornosti, snazi i međusobnoj podršci svi članovi partnerstva su zajedničkim djelovanjem razvili nove projektne ideje i aplicirali za sredstva u namjeri da osiguraju kontinuitet svog djelovanja. Vrijedna podrška ponovo je obezbjeđenja putem grant programa Evropske unije i Međunarodne organizacija rada u okviru EU4Business projekta.

Motivisane dosadašnjim rezultatima, posebno pričama poput uspjeha porodice Čurak sa početka naše priče, članice Partnerstva planiraju jačati vlastite kapacitete za kontinuirano djelovanje koje će biti neovisno od podrške međunarodnih donatora.

U Bosni i Hercegovini djeluju brojna lokalna partnerstva za zapošljavanje. U okviru prve faze LEP projekta, koju je Evropska unija podržala sa 4 miliona eura, 19 lokalnih partnerstava je omogućilo prekvalifikaciju za skoro 1600 nezaposlenih osoba, od kojih je preko 500 zaposleno. Uvidom u dobre prakse postojećih partnerstava, otvaraju se mogućnosti za nove ideje i prilagodbu mehanizama djelovanja na lokalitetima gdje još uvijek ne postoji ozvaničena alijansa ključnih aktera na tržištu rada.

Budite s nama i dalje i saznajte više o uspjehu lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH jer ona zaista djeluju!

Europa.ba