Učimo od Belgije: unapređenje koordinacije zapošljavanja u Bosni i Hercegovini

Dana 23. marta predstavnici svih službi za zapošljavanje širom Bosne i Hercegovine sastali su se kako bi razmotrili upravljanje zapošljavanjem u Belgiji. Diskusija je zasnovana na studiji slučaja politike zapošljavanja u Flandriji (jednoj od tri belgijske autonomne regije) i o njenoj povezanosti sa drugim dvjema regijama (Valonija i glavni grad Brisel) i sa državnim nivoom.

Studiju slučaja predstavio je Niels de Block, belgijski stručnjak koga angažuje Evropska fondacija za obuku (ETF) u saradnji sa Delegacijom EU u Bosni i Hercegovini, kao referentna tačka za informisanje o politici za aktere BiH u zapošljavanju. U toku sastanka, g. de Block je objasnio kompleksne upravljačke aranžmane u Belgiji i podvukao značaj autonomije za politiku zapošljavanja za tri belgijske regije. To im omogućava da daju bolji odgovor na sopstvene specifične, socioekonomske izazove, istakao je on, dok istovremeno prate evropske smjernice za zapošljavanje i postupke određivanja referentnih vrijednosti.

Uprkos svojoj autonomiji, regije dobrovoljno koordinišu aktivnosti oko izvještavanja i objedinjavanja podataka za vlasti EU na godišnjem nivou, putem postupka evropskog semestra. Naglasio je i zašto je koordinacija službi za zapošljavanje i strukovno osposobljavanje u sve tri regije važna za mobilnost radne snage u Belgiji dok međuministarska konferencija omogućava ministrima za zapošljavanje da diskutuju i usaglase se o zajedničkim izazovima zapošljavanja.

Na sastanku su izložena mišljenja o sljedećoj fazi dešavanja na polju zapošljavanja na nivou EU. Ovo se posebno odnosi na evropski zeleni plan – posvećenost 27 članica EU zelenijoj i održivijoj ekonomiji. Pošto je nestanak radnih mjesta odlika prljavih industrija, nova radna mjesta bi se stvarala čistijom proizvodnjom, rekao je Anthony Gribben iz ETF-a. Flandrija je već preduzela korake u tom smislu.

Zatvarajući sastanak, Nenad Novaković, šef odsjeka za zapošljavanje pri Ministarstvu civilnih poslova, naglasio je da pošto Ustav Bosne i Hercegovine definiše odgovornosti za upravljanje zapošljavanjem između državnog i entitetskog nivoa, potrebno je bolje definisati mehanizme koordinacije. Sada će poboljšanje tih mehanizama koordinacije biti dio podrške EU za Bosnu i Hercegovinu, rekla je Ljiljana Pandžić, predstavnica Delegacije EU u Bosni i Hercegovini koja se bavi kretanjima u zapošljavanju.

Europa.ba