U toku pregovori o učešću BiH u okvirnom programu EU za istraživanje i inovacije – Horizon Europe

Pošto je Bosna i Hercegovina formalno izrazila interes da se ponovo poveže sa Okvirnim programom EU za istraživanje i inovacije, Evropska komisija i Bosna i Hercegovina trenutno vode preliminarne razgovore za pripremu pregovora za pristupanje BiH programu Horizont Evropa. Posljednji virtuelni preliminarni sastanak održan je 03. februara 2021.

Ove informacije bit će redovno ažurirane, informirajte se ovdje.

Horizont Evropa je vodeći, jedinstven svjetski program finansiranja za istraživanje i inovacije. Ima budžet od oko 95,5 milijardi eura za programski period od 2021. do 2027. Svrha programa je jačanje i zaštita društva koje pokreće znanje i povoljno je za inovacije, kao i razvoj globalno konkurentne i ekološki održive ekonomije. Povezivanje sa okvirnim programom za istraživanje i inovacije je najbliži oblik saradnje sa zemljama izvan EU. On pravnim licima iz povezane zemlje daje isti pristup projektima i sredstvima iz programa EU za istraživanje i inovacije kao i pravnim subjektima iz zemalja EU, koliko god je to moguće.

Horizont Evropa će promovirati izvrsnost i obezbijediti značajnu pomoć vrhunskim istraživačima i inovatorima kako bi se pokrenule sistemske promjene neophodne za zelenu, zdravu i otpornu Evropu. Program će također pomagati saradnička istraživanja u vezi sa društvenim izazovima, te jačati tehnološke i industrijske kapacitete putem tematskih klastera koji se bave cijelim spektrom globalnih izazova.

Evropske misije koncentrirat će se na ambiciozne, vremenski ograničene i dostižne ciljeve kako bi ispunile obavezu u cilju zajedničkog evropskog dobra. Racionalan broj evropskih partnerstava podstaknut će učešće partnera iz javnog i privatnog sektora, pokrivajući kritične oblasti kao što su energija, transport, biodiverzitet, zdravlje, hrana i cirkularnost.

Horizont Evropa podstaknut će učešće, smanjiti nedostatak istraživanja i inovacija, te osnažiti Evropski istraživački prostor (ERA) uz pomoć širokog spektra mjera za podršku zemljama sa niskim nivoom istraživanja i inovacija, za građenje centara izvrsnosti, unapređenje njihovih kapaciteta i omogućavanje saradničkih veza.

Europa.ba