Bosna i Hercegovina: Zajednička izjava visokog predstavnika i potpredsjednika Josepa Borrella i komesara Olivéra Várhelyija povodom održavanja lokalnih izbora u Mostaru

Jučer je bio vrlo važan dan za građane Mostara. Nakon 12 godina vraćeno im je pravo glasa i mogućnost da biraju svoje predstavnike na lokalnom nivou.

Evropska unija pozdravlja uredno održavanje izbora u ovom gradu, što su potvrdili izborni organi i lokalni posmatrači. Novo Gradsko vijeće treba usvojiti revidirani Statut grada i izabrati novog gradonačelnika koji će raditi na pitanjima upravljanja, a koja utiču na svakodnevnicu svih građana Mostara.

Održavanje lokalnih izbora u Mostaru jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i predstavlja važan korak naprijed za zemlju na putu evropskih integracija.

Evropska unija podsjeća na potrebu da se u potpunosti adresiraju svi ključni prioriteti iz Mišljenja, kako bi Bosna i Hercegovina dobila preporuku za otvaranje pristupnih pregovora. Uzimajući u obzir kontekst specifičan za zemlju, izborna pitanja treba rješavati u skladu s evropskim standardima. Bosna i Hercegovina treba primijeniti preporuke OSCE/ODIHR-a i relevantne preporuke Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka te započeti sa radom na provedbi sudske prakse povezane sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Evropska unija je spremna pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju ovih važnih pitanja i svih ključnih reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU.