Visoki predstavnik EU Borell i ambasador EU u BiH Sattler otvorili prvu konferenciju EU i Zapadnog Balkana o medijskoj pismenosti i borbi protiv dezinformacija

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i EU ambasador u BiH Johann Sattler danas su otvorili prvu konferenciju Evropske unije i Zapadnog Balkana na temu medijske pismenosti i borbe protiv dezinformacija. U okviru konferencije održane su tri panel diskusije, organizovane online iz tri grada (Brisela, Sarajeva i Banja Luke) o temama koje se tiču medijske pismenosti, provjere činjenica i dezinformacija sa fokusom na pandemiju u ovoj oblasti.

Visoki predstavnik EU Josep Borrell naglasio je u svom izlaganju: „Pogrešne informacije i dezinformacije brzo su se proširile Zapadnim Balkanom, Evropskom unijom i cijelim svijetom za vrijeme pandemije. To je bilo opasno za sve nas, prije svega zbog toga što laži o medicinskim pitanjima mogu biti kobne“. Također je istakao važnost rada organizacija za provjeru činjenica i njihovih partnera u raskrinkavanju dezinformacija na Zapadnom Balkanu.

Konferenciju su zajednički organizovali Evropska unija u saradnji sa  Udruženjem iz BiH Zašto ne i Asocijacijom srednjoškolaca u BiH, a u okviru projekta “Ne klikam u prazno”  kojeg finansira EU u cilju osnaživanja medijske pismenosti mladih.

Ambasador Evropske unije u BiH, Johann Sattler, govorio je o značaju konferencije čiji je cilj educirati javnost i istaći najbolje prakse u borbi protiv dezinformacija u regiji: „EU u BiH već par godina sarađuje sa zajednicom fact-checkera u zemlji, koji su u samoj srži globalne borbe protiv dezinformisanja.“ Istakao je da učinkovite aktivnosti na sprječavanju širenja dezinformacija zahtijevaju učešće ne samo fact-checkera, civilnog društva i nezavisnih medija već i predstavnika vlasti i regulatornih tijela te da se saradnja u toj oblasti treba ojačati u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji je govorilo više od 20 stručnjaka u oblasti medijske i informatičke pismenosti, zvaničnika Evropske unije i iz regije, i aktivista, uključujući člana Evropskog parlamenta Tonina Piculu, ministricu odbrane Sjeverne Makedonije Radmilu Šekerinsku, zamjenicu direktora Međunarodne mreže za provjeru činjenica Cristinu Tardaguilu, predsjednika Udruženja “Zašto ne” Darka Brkana, novinarku Mreže za istraživanje kriminala i korupcije Krik iz Srbije Jelenu Vasić, i mnoge druge.

Predstavnici organizacija koje se bave provjerom činjenica istakli su značaj osnaživanja medijske pismenosti, posebno kod mladih ljudi, kao i daljnji razvoj alata za provjeru online sadržaja i prekogranične saradnje u raskrinkavanju dezinformacija koje mogu imati štetan uticaj na građane i demokratske procese.

Europa.ba