Četvrti sastanak Pododbora za unutrašnjee tržište i konkurenciju između EU i Bosne i Hercegovine

Četvrti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju (uključujući javno zdravstvo i zaštitu potrošača) između EU i Bosne i Hercegovine (BiH) održan je 12.12.2019. godine u Sarajevu. Predstavnici Evropske komisije (Komisija) razgovarali su s nadležnim vlastima BiH o najnovijim dešavanjima u tim oblastima. Sastankom je ispred EU predsjedavao g. Zbigniew Zach iz Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije, a ispred BiH gđa Brankica Pandurević iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

U oblasti finansijskih usluga, Komisija je pozdravila postignuti napredak u rješavanju problema rizičnih kredita, ali je pozvala nadležne da usvoje izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita. Posebna pažnja je posvećena javnim nabavkama, te je Komisija potaknula vlasti BiH na dalje usklađivanje zakonodavnog okvira sa zakonodavstvom EU.

U oblasti politike tržišne konkurencije, Komisija je naglasila potrebu za unapređenjem rada i procesa odlučivanja u tijelima zaduženim za konkurenciju i državnu pomoć. Obje institucije trebaju ostvariti uvjerljive rezultate u provedbi. Takođe, BiH je takođe ohrabrena da nastavi napredovati u provedbi prava intelektualnog vlasništva, posebno u borbi protiv krivotvorenih roba. Kada je riječ o politikama javnog zdravstva, Komisija je naglasila potrebu za daljim naporima, a posebno da se unaprijedi jednakost pristupa zdravstvenoj zaštiti i izrade politike zaštite od duhana, te usvoje potrebni zakoni. I dalje su potrebni značajni napori da se osigura sloboda pružanja usluga i izvrše pripreme za evropski sistem međusobnog priznavanja stručnih kvalifikacija.

Europa.ba