Na javnoj debati građana pokrenuta Platforma u oblasti vladavine prava

„Pravo na pravdu!“ je naziv javne debate u oblasti vladavine prava u Bosni i Hercegovini, koja je 20. novembra u Sarajevu okupila oko 350 predstavnika civilnog društva, vlasti, pravosuđa, građane iz cijele zemlje kao i predstavnike Evropske unije i međunarodne zajednice, u prostorijama zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Debata je dio šire inicijative EU-a za diskutovanje o budućim iskoracima u pravcu nezavisnog, odgovornog, nepristrasnog i efikasnog pravosudnog sistema kako bi BiH dalje napredovala na putu evropskih integracija, odnosno, a kako bi građani u potpunosti uživali svoja prava. Svaki građanin ima pravo na pravosudni sistem koji garantira da niko nije iznad zakona te da svi imaju pristup jednakim mogućnostima i šansama za izgradnju budućnosti u svojoj zemlji. Funkcionalno pravosuđe također je suštinski zahtjev za pristupanje Evropskoj uniji, što je navela i Evropska komisija u svom Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U svojoj uvodnoj video poruci učesnicima, odlazeći komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, naglasio je da na putu prema Evropskoj uniji ne može biti nikakvog napretka bez snažne vladavine prava. Također je naglasio važnost dijaloga za podršku težnjama građana za pravdom: „Pozivam vas da iznađete rješenja u cilju jačanja sistema vladavine prava, temeljenog na odgovornosti pravosuđa, dužnostima organa vlasti i hrabrosti aktivnih građana u BiH.

Michela Matuella, šefica Jedinice za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, naglasila je da je ovo prilika za sve građane da izraze zabrinutost, svoje stavove i iznesu prijedloge vlastima koje su odgovorne za realizaciju promjena: „Vaše učešće je vidljiv znak vaše želje za boljom pravdom. Hitno su potrebne teške reforme. U ovom procesu je ključan aktivni doprinos svakog od vas.

Na kraju javne debate, ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, pokrenuo je prateću inicijativu, odnosno, Platformu za vladavinu prava koja će biti fokusirana na aktivni dijalog o potrebi jačanja kulture vladavine prava i (ponovne) izgradnje povjerenja građana u pravosudni sistem. „Vjerujem da imamo čvrst osnov za buduće zajedničko djelovanje, polazeći od ključnih poruka koje smo danas ovdje prikupili a to su integritet i efikasno ostvarivanje pravde, pravda u razumnom roku, nulta korupcija i da niko nije iznad zakona“, istaknuo je ambasador Sattler.

Evropska unija će se u narednim sedmicama uključiti u aktivni dijalog s građanima, organizacijama civilnog društva i ljudima iz prakse u oblasti vladavine prava iz cijele zemlje, a u cilju prikupljanja vrijednih informacija o konkretnim rješenjima koja mogu pomoći poboljšanju transparentnosti, pristupačnosti i kvalitete pravosudnog sistema. Kroz konsultacije se predviđa ocjena svih mogućih oblasti u kojima se mogu pokrenuti konkretne aktivnosti, poput komunikacija i odnosa s javnošću, edukacija, praćenja i zagovaranja. Prvi javni događaj Platforme planiran je za početak 2020. godine.

Javna debata je održana u prisustvu Reinharda Priebea, nezavisnog stručnjaka EU na čelu tima viših stručnjaka, koji će u kontekstu Mišljenja Komisije razmotriti sistem vladavine prava u BiH i dati svoju nezavisnu procjenu o temeljnim uzrocima postojećih nedostataka. Debata je bila prilika za g. Priebea i stručnjake (kao i EU) da saslušaju građane i druge zainteresovane strane, njihove zabrinutosti i preporuke, te da se s tim u skladu izvještaj finalizira i objavi tokom decembra.

Debatu su zajednički finansirali i organizirali TAIEX i Evropska unija u BiH.

Europa.ba