Dodijeljena druga nagrada DG NEAR Gradonačelnik – prijatelj Roma za Zapadni Balkan i Tursku

Dana 19. novembra, sedam gradonačelnika iz šest partnerskih zemalja Zapadnog Balkana i Turske dobilo je drugu nagradu Gradonačelnik – prijatelj Roma. Nagradom se odaje priznanje njihovim uspješnim aktivnostima u podršci Romima, osposobljavanju Roma za učešće u lokalnim vlastima i promociji međusektorskih, integrisanih pristupa. Lokalni akcioni planovi fokusiraju se na socio-ekonomsku integraciju Roma i obezbjeđuje pristup obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj njezi, socijalnom preduzetništvu, infrastrukturi (putevi, rasvjeta, kanalizacija i voda) i smještaju.

Na ceremoniji čiji je domaćin bio Evropski parlament, sedam dobitnika pozdravili su član Evropskog parlamenta Romeo Franz, Marta Garcia Fidalgo, koordinatorica za romsku politiku Generalne direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Adriatik Hasantari, direktor Roma Active Albania, i Gabriela Hrabanova, direktorica Mreže ERGO.

Sedmorica gradonačelnika pobjednika, koji su izabrani iz 49 opština, su: gđa Majlinda Bufi, Opština Roskovec, Albanija; g. Aldin Šljivo, Opština Kakanj, Bosna i Hercegovina; g. Kurto Dudush, Opština Shuto Orizari, Sjeverna Makedonija; g. Imri Ahmeti, Opština Lipljan, Kosovo; g. Petar Smolović koga je predstavljala gđa Saida Čikić, Opština Bijelo Polje, Crna Gora; g. Vladan Glišić, Grad Beograd, Srbija; g. Abdül Batur, Opština Konak, Turska.

Kampanja pod nazivom „Gradonačelnik – prijatelj Roma” je dio projekta „Zajednička inicijativa za jačanje Romskog civilnog društva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj” koji se finansira iz IPA fondova, a provodi ga Roma Active Albania i Mreža ERGO, ima za cilj da mobilizira romske zajednice i ojača njihove kapacitete za dijalog sa državnim vlastima.

Europa.ba