Evropa za Građane – snažniji glas građana za bolju budućnost Evrope

Evropa za građane, program Evropske unije, podržava dijalog i zajedničko razumijevanje nastojeći promovisati zajedničku evropsku historiju i potaknuti učešće građana u oblikovanju budućnosti Evrope. Kako bi učinili Evropu što boljom za sve svoje građane, Evropska unija je pokrenula ovaj program, namijenjen prvenstveno njima, kako bi se omogućilo bolje razumijevanje raznolikosti i složenosti historije ali i ojačala ideja evropskog identiteta i značaja aktivnog učešća u procesu donošenja odluka.

Kako bi predstavili uspjeh ovog programa Evropske unije u povezivanju susjeda, u Sarajevu su se na trodnevnoj konferenciji okupili predstavnici kontakt tačaka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije, kako bi predstavili programske prioriote i novi poziv za dostavljanje projektnih ideja te omogućili povezivanje, razmjenu ideja i pružili savjete organizacijama civilnog društva i jedinicama lokalnih samouprava zainteresovanim za učešće u programu.

„Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je lokalna kontakt tačka za program Evropa za građane i do sada smo organizovali više od trideset info sesija kako bi predstavili sve mogućnosti potencijalnim aplikantima. Raduje nas podatak da sedam organizacija iz BiH provode aktivnosti kao vodeći partneri na projektu te da imamo preko šezdeset organizacija koje učestvuju kroz saradnju sa evropskim partnerima,“ rekao je Nedžad Salman, pomoćnik ministra Ministarstva pravde BiH. Salman je istakao je da je jedan od glavnih uvjeta učešća u programu stvaranje partnerstava što je često izazov za aplikante, stoga je konferencija prilika za stvaranje novih poznanstava i potencijalnu saradnju na narednim pozivima za projekte.

Vladimir Pandurević, program menadžer za civilno društvo, EIDHR, kulturu i mlade Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini istakao je značaj razmjene najboljih praksi unutar regiona, imajući u vidu zajedničku prošlost i kulturni identitet, što podržava Evropa za građane. „Sretni smo što možemo podržati saradnju civilnog društva i institucija, budući da civilno društvo jeste i nastavit će biti jedan od ključnih stubova procesa evropskih integracija. Evropa za građane je veoma bitna jer pruža mogućnosti civilnom društvu da ostvari svoj puni potencijal i saradnju. Bez aktivne saradnje ne može doći do napretka u procesu pridružvanja a Evropska unija će nastaviti podržavati njihove napore i učešće u procesu,“ istakao je Pandurević.

Priprema za buduće izazove u vezi donošenja odluka i izrade politika ekonomskog rasta, sigurnosti i uloge Evropske unije u svijetu je sada bitnija više nego ikada te je stoga ključno učešće građana u oblikovanju istih. Kroz Evropu za građane, Evropska unija pomaže građanima da ostvare veću ulogu u procesu razvoja Unije, da promovišu zajedničke evropske vrijednosti i prošlost te da stvore veći osjećaj odgovornosti za budućnost Evrope.

Snažna lokalna i transnacionalna dimenzija, međukulturni dijalog i podizanje svijesti o kulturnom i jezičkom bogatstvu Evrope doprinose razvoju dinamičnog i raznolikog evropskog identiteta i jedan su od ključnih prioriteta budućih poziva za projekte posljednje godine tekućeg ciklusa programa Evropa za građane. Za više informacija o programu: https://eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens_en

Europa.ba