#CodeLikeITGirl hakaton u organizaciji IT Girls i EU: 80 djevojaka predstavilo ideje za rješenja za aktuelne probleme u BiH

Četiri mlade žene iz Sarajeva, Tuzle, Živinica i Hadžića pobjednice su dvodnevnog hakatona #CodeLikeITGirls održanog u Sarajevu 18. i 19. oktobra u organizaciji IT Girls i Evropske unije u BiH. Na hakatonu je učestvovalo 18 timova koje su činile 83 djevojke iz 22 grada, a koji su se takmičili za najbolji prototip digitalnog rješenja za neki od ključnih globalnih izazova ili problema u BiH.

Pobjednički tim “Smart Buddy” predstavio je inovativnu digitalnu platform koja olakšava proces učenja i promovira vršnjačko tutorstvo. ”Hakaton je zaista moćno djelovao na nas, uživale smo, radile smo puno na kodu i koristile neke nove alate i napravile mobilnu aplikaciju. Presretne smo što je naša ideja prepoznata kao najbolja jer je zaista bilo mnogo odličnih projekata,” izjavila je predstavnica tima Lejla Omerović. Tim Smart Buddy će, pored profesionalne i mentorske podrške za dalji profesionalni razvoj svog prototipa, imati priliku da učestvuje i na takmičenju European Youth Award 2020.

Hakaton je održan u okviru obilježavanja Evropske sedmice koodiranja (5-20. oktobar) kako bi se promovisala digitalna pismenost, ali istakla i nejednakost u zastupljenosti žena u informaciono-komunikacijskom sektoru širom svijeta. Prema posljednjim procjenama, žene čine maksimalno jednu četvrtinu ukupne radne snage u IT sektoru u Bosni i Hercegovini.

Kada vas vidim okupljene na jednom mjestu u ovolikom broju, jasno mi je da se promjena već dešava. Želim da budete odlučne, da kažete kako je svijet vaš i da znate da možete sve što želite i da vas niko ne ograničava u bilo čemu samo zato jer ste djevojke. Pozivam vas da budete aktivne, ne samo na ovom hakatonu i u onom čime se bavite, već i u društvu i vašim zajednicama”, poručio je učesnicama #CodeLikeITGirl hakatona Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

IT Girls je zajednička inicijativa tri UN-ove agencije u Bosni i Hercegovini – UNDP, UN Women i UNICEF – s ciljem izgradnje digitalnih vještina djevojčica i mladih žena u BiH, kao i većeg njihovog učešća u informatičkom obrazovanju i na tržištu rada.

Ovo je bio prvi potpuno ženski hakaton ikada održan u BiH, sa učesnicama koje su nam došle iz više od 20 gradova iz BiH. U ta dva dana uvidjeli smo da su djevojke u našoj zemlji žedne novih znanja iz digitalnih tehnologija, kao i da se susreću sa vrlo sličnim problemima u svojoj okolini bez obzira na to odakle dolaze, ali i da imaju veoma inovativne ideje za njihovo rješavanje. Mi ćemo dalje raditi na tome da se ova svojevrsna digitalna revolucija medju djevojkama i ženama nastavi i u budućnosti,” rekla je koordinatorica IT Girls inicijative, Tanja Madžarević.

Kako bi njihova idejna rješenja bila što uspješnija, sve takmičarke su imale podršku mentorica, uspješnih mladih žena iz BiH, koje su u toku takmičenja držale radionice za korištenje Python programsko jezika, izrade grafičkih elemenata mobilnih aplikacija, razvoja biznis plana, itd.

Nakon 36 sati rada, djevojske su predstavile rješenja za probleme u obrazovanju, gradskog saobraćaja, prekomjernog korištenja električne energije, zagađenosti, nasilja u školama i drugim oblastima. Pored pobjedničkog, žiri je odabrao još tri inovativne ideje kojima će dalje biti pružena pomoć u daljnjem razvoju njihovih aplikacija, hardware i web stranica.

Europa.ba