Izjava visoke predstavnice u ime EU-a povodom Međunarodnog dana autohtonih naroda svijeta

Međunarodni dan autohtonih naroda svijeta, kao i Međunarodnu godinu autohtonih jezika, obilježavamo ove godine proslavom doprinosa autohtonih naroda jezičnoj raznolikosti u svijetu.

Jezik je najneposredniji izraz kulture te ono što svakome od nas daje osjećaj identiteta i pripadnosti. Od 7000 jezika koji se govore u svijetu 5000 su autohtoni jezici, koji čine većinu od 2680 ugroženih jezika u svijetu. Jedna je to od izravnih posljedica trajnih povreda prava autohtonih naroda da raspolažu svojim tradicionalnim resursima, zemljom i područjima, kao i kršenja njihova prava na samoodređenje kako je utvrđeno u Deklaraciji Ujedinjenih naroda o pravima autohtonih naroda. Jednako tako, autohtoni narodi nerazmjerno su pogođeni siromaštvom, klimatskim promjenama te nasiljem, među ostalim rodno uvjetovanim nasiljem. EU, naočigled takve zabrinjavajuće stvarnosti, ponovno ističe svoju snažnu predanost promicanju autohtonih jezika i kulture te borbi za njih.

U Povelji Europske unije o temeljnim pravima navodi se da EU poštuje kulturnu, vjersku i jezičnu raznolikost te da zabranjuje diskriminaciju na temelju jezika. Zato EU ističe pravo svakog autohtonog djeteta da nauči svoj jezik i kulturu te da se koristi njima.

EU svojim vanjskim djelovanjem podupire prava autohtonih naroda na revitalizaciju i razvoj vlastitog jezika, usmenih tradicija i književnosti te njihovo prenošenje na buduće naraštaje. Promičemo višejezično obrazovanje koje se temelji na materinskom jeziku te revitalizaciju autohtonih jezika, primjerice u Namibiji, u kojoj se Europskim instrumentom za demokraciju i ljudska prava doprinosi oživljavanju ugroženih autohtonih jezika, ili u bangladeškoj regiji Chittagong Hills Tracts u kojoj smo pripomogli razvoju višejezičnog programa obrazovanja na materinskom jeziku za sedam različitih plemenskih jezika. Dio je to godišnjeg iznosa od 500 milijuna eura koji ulažemo u obrazovne programe u oko 60 zemalja diljem svijeta.

EU će nastaviti svoj rad s različitim partnerima, međunarodnim organizacijama, vladama i, što je najvažnije, izravno s autohtonim narodima radi zaštite autohtonih jezika u cijelom svijetu i njihovih temeljnih prava.

Europa.ba