Obilježavanje Dana Evrope stazama Via Dinarice

Tri sedmice, pet dana, više od 70 kilometara, obilazeći projekte koje je finansirala Evropska unija, duž plave, bijele i zelene staze Via Dinarice, zajedno sa kolegama iz ambasada zemalja članica Evropske unije u BiH i iskusnim planinarima, otkrivali smo bogato prirodno i kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovini i proslavili Dan Evrope u prirodi.

Brojni svjetski magazini okarakterisali su Via Dinaricu kao jednu od najboljih destinacija za turiste, ali i za sve one koji uživaju u prirodi i njenim bogatstvima. Zelena staza prolazi kroz bosanskohercegovačke šume i idealna je za porodično planinarenje i rekreaciju. Duž zelene staze šetali smo putem bosanskih srednjovjekovnih kraljeva, posjetili franjevački samostan i kraljevsku tvrđavu Bobovac. U okviru projekta „Tragom bosanskih kraljeva“, Evropska unija je podržala izradu turističkih vodiča srednjovjekovnih gradova centrale Bosne, time omogućivši dodatni uvid u istraživanje bogate tradicije i kulturnog naslijeđa države.

Bijela staza Via Dinarice povezuje vrhove najviših planina, i stoga je zanimljiva i privlačna svim avanturistima i planinarima, ali i svima koji žele istražiti netaknute prirodne ljepote i uživati u planinskom miru. Duž bijele staze, popeli smo se na vrh olimpijske planine Trebević, šetali od Umoljana do planinskog sela Lukomir, najvišeg naseljenog mjesta u Bosni i Hercegovini, čija jedinstvena arhitektura svjedoči bogatom kulturnom naslijeđu države. U cilju razvoja turističke ponude Lukomira i unapređenja etno-turizma, Evropska unija je pomogla usavršavanje tradicionalnih zanatskih vještina lokalnog stanovništva.

Bosnia i Hercegovina postaje sve privlačnija turistička destinacija za biciklizam, što promovišu brojni ugledni međunarodni portali i magazini, posebno ističući stazu Ćiro, koja je izgrađena uz pomoć EU sredstava. Proslavljajući Dan Evrope, vozili smo bicikle jednom od najuzbudljivijih biciklističkih staza na Igmanu. Evropska unija je finansirala prvi mikro projekat za testiranje i razvoj Via Dinarice, kroz projekat prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2010.godine. Trenutno, Evropska unija podržava razvoj turizma plave staze, koja prolazi kroz Hercegovinu i spaja region s Jadranskom obalom. Duž plave staze popeli smo se na vrh Kabao visine 1449 m i prošetali planinom Orjen.

Europa.ba