Poziv za podnošenje prijedloga projekata – pilot program mobilnosti za stručno obrazovanje i osposobljavanje

Evropska komisija pokreće novu uzbudljivu inicijativu koja će omogućiti univerzitetima za stručno obrazovanje i obuku (VET) u EU da uspostave programe razmjene studenata i osoblja sa univerzitetima na Zapadnom Balkanu, Turskoj i Africi.

Pored razmjene studenata i osoblja između univerziteta, ova partnerstva za mobilnost će također podijeliti i dobre prakse u svojim zemljama i regiji, te stvoriti mreže i partnerstva za razmjenu.

Rezultati?

  • Razmjena ideja i tehnika između regija
  • Bolje vještine među VET profesorima i učenicima
  • Poboljšano upravljanje VET-om i kvalitet obuke
  • Nastavni plan i reforma obuke na univerzitetima.

Dokumenti

Prevod poziva za podnošenje prijedloga na francuskom, njemačkom, španskom, portugalskom i hrvatskom će biti dostupan 11. marta. U slučaju konflikta između prevoda, engleski jezik će prevladati.

Svi dokumenti su dostupni na: https://ec.europa.eu/education/resources-and-tools/funding-opportunities/vet-mobility-pilot-2019_en

Pojašnjenja

Ko može učestvovati?

Organizacije koje ispunjavaju uslove mogu biti javni ili privatni pružaoci usluga stručnog obrazovanja, konzorcijuma ili kompanija uključenih u VET. Moraju se nalaziti u jednoj od zemalja članica EU ili u jednoj od partnerskih zemalja.

Takođe, može postojati i uloga savjetnika za druge aktere, kao što su NVO, lokalne vlasti, mala i srednja preduzeća, itd.

Ko se može prijaviti?

Kandidat mora biti kvalifikovana organizacija registrovana u jednoj od država članica EU.

Za zemlje proširenja:

Partnerstvo mora sadržavati najmanje šest organizacija: najmanje tri iz tri različite države članice EU i tri iz tri različite zemlje, kako slijedi: Albanija, Bosnia i Hercegovina, Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo*[1] i Turska.

*[1] Ovim se nazivom ne dovode u pitanje stajališta o statusu te je on u skladu s RVSUN-om 1244(1999) i mišljenjem Međunarodnog suda o proglašenju neovisnosti Kosova.

Rok za prijavu: 28.05.2019, 12:00

Više informacija – uključujući i dokumente o pozivu će uskoro će objavljeni na ovoj stranici. U međuvremenu, možete nas kontaktirati na: EAC-VET-MOBILITY-SCHEME@ec.europa.eu

 

Europa.ba