Ambasadoru Wigemarku uručena Povelja “Djeca stubovi svijeta”

Ambasadoru Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemarku danas je uručen primjerak Povelje udruženja “Djeca stubovi svijeta” iz Sarajeva.

Ambasador Wigemark potpisao je Povelju u septembru 2018. godine u znak podrške udruženju koje ima za cilj da kroz angažman na odgoju, obrazovanju i dijalogu pošalje u svijet pozitivnu poruku djece iz Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj ceremoniji upriličenoj u prostorijama Delegacije EU u Sarajevu, ambasador Wigemark je ponovio opredijeljenost Evropske unije da podrži mlade ljude u zagovaranju pozitivnih promjena u svojim zajednicama i pozdravio njihov angažman po brojnim važnim pitanjima u kontekstu integracije zemlje u EU, poput borbe protiv korupcije i zaštite okoliša.

“Ovo je njihov projekat, projekat tinejdžera BiH, koji uključuju alarm: Planeta vapi za čovjekom!” rekla je ovom prilikom predsjednica Udruženja “Djeca stubovi svijeta” profesorica Fatima Hukić, i dodala da ovaj projekat, započet u Bosni i Hercegovini, promoviše moralna načela koja su primjenjiva na savremene potrebe čitavog svijeta.

Udruženje “Djeca stubovi svijeta” će u jesen 2019. godine održati 5. Internacionalni kongres djeteta. Prvi takav kongres održan je u julu 2000. godine.

Europa.ba