Tri godine uspješnog sprovođenja programa Horizontal Facility u Bosni i Hercegovini

Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka usklađivanju sa evropskim standardima je značajan zadatak za Evropsku uniju i Vijeće Evrope. Kroz uspješno sprovođenje zajedničkog programa “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku” zabilježene su značajne koristi za građane, zaključeno je na Trećem sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope.

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan je posljednji sastanak Upravnog odbora ovog programa u prvoj fazi sprovođenja, sa ciljem sagledavanja i evaluiranja rezultata Programa. Sastanak je okupio predstavnike i predstavnice institucija koje su direktno uključene u sprovođenje ovog programa, poput Ministarstva pravde na državnom nivou i nivou entiteta, Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kao i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Almir Šahović, pomoćnik ministra za multilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova BiH istakao je značaj saradnje između Evropske unije, Vijeća Evrope i institucija Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija. “Ovaj Program približava zemlju evropskim standardima, a rezultati projekata sprovedenih u okviru Horizontal Facility programa će biti značajni i za izrađivanje mišljenja Evropske komisije o kandidaturi za članstvo u EU koje je Bosna i Hercegovina podnijela”, rekao je Šahović.

S obzirom da je usmjeren ka rezultatima, ovaj Program podržava sprovođenje ključnih reformi u skladu sa evropskim standardima, a njegova fleksibilnost je omogućila da brzo reagujemo na prepoznate potrebe na terenu”, kaže Verena Taylor, direktorica Generalnog programskog direktorata Vijeća Evrope i dodaje “Dostignuća ovog programa su važna prvenstveno zato što doprinose boljem životu građana Bosne i Hercegovine, ali i zato što doprinose evropskim integracijama zemlje”.

Nikolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini smatra da konzistentna saradnja i koordinacija svih zainteresovanih strana – korisnika programa, Evropske unije i Vijeća Evrope jeste ključni element svih projekata u okviru Horizontal Facility programa. On je istakao i da je ekspertiza Vijeća Evrope ključna jer istinski može da doprinese sprovođenju ključnih reformi u zemlji u procesu pristupanja EU. U vezi s tim “Mehanizam za koordinaciju ekspertiza, koji pruža pravno savjetovanje je vrlo važan alat i trebalo bi da se koristi još više u narednoj fazi implementacije”, dodao je Bizel.

Trogodišnji program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku” (maj 2016. – maj 2019.) pruža podršku zemljama korisnicama u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj u usklađivanju sa standardima Vijeća Evrope i pravnim tekovinama Evropske unije u okviru procesa proširenja, u okviru tri oblasti: sprovođenje pravde; suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala i sprječavanje diskriminacije i zaštita prava osjetljivih grupa. Ukupna sredstva dodijeljena Bosni i Hercegovini kroz ovaj program iznose 2,7 miliona eura, a sprovodi se kroz četiri projekta: Jačanje mehanizama zaštite ljudskih prava zatvorenika i pritvorenika; Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini; Jačanje kapaciteta Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za borbu protiv diskriminacije i Kvalitetno obrazovanje u multietničkim društvima.

Više informacija o Programu Horizontal Facility

Rezultati projekata u okviru Programa Horizontal Facility u Bosni i Hercegovini

Europa.ba