“Dva su točka dovoljna” – Banjalučkom biciklijadom obilježen Svjetski dan bez automobila

Evropska sedmica mobilnosti je najveća kampanja podizanja svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Posljednji dan Evropske sedmice mobilnosti obilježava se aktivnostima povodom Svjetskog dana bez automobila 22. septembra. EU info centar, u saradnji s Centrom za životnu sredinu, Nacionalnim koordinatorom Evropske sedmice mobilnosti u BiH organizovao je Banjalučku biciklijadu kako bi poručili da su dva točka dovoljna i potaknuli građane na ograničenu upotrebu automobila.

Tradicionalna Banjalučka biciklijada “Dva su točka dovoljna” okuplja bicikliste i rekreativce koji promovišu potrebu za trajnim i održivim mjerama urbane mobilnosti i predstavljaju brojne alternative automobilima u urbanim sredinama.

Iskoristimo ovu biciklijadu da podignemo svijest građana i pokušajmo voziti bicikla, pješačiti ili koristiti javni prevoz, ili čak kombinovati sva tri kako bismo išli na posao ili bilo gdje drugo! To radimo zbog nas, zbog naše djece i budućnosti. Ako bi nam ovo postala navika, sigurno bi nam nam gradovi postali čišći, zdraviji i dinamičniji,” poručila je Aleksandra Wagner, šefica regionalnog ureda u Banja Luci Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini koja je najsretnijim učesnicima uručila nova bicikla.

Promocijom održivih načina kretanja, Evropska unija dijeli zajednički cilj i zajednički identitet sa svim gradovima i državama širom svijeta i Evrope koji učestvuju u obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti. Ovogodišnja Banjalučka biciklijada je okupila stotine učesnika koji su rekreativnom biciklijadom imali priliku istražiti centar Banja Luke.

„Izuzetno je bitno koristiti alternativna transportna sredstva, ne samo zbog zdravog života, nego i zbog grada u kojem smo. U Banja Luci sve je više auta, velike su gužve i problem je otići bilo gdje. Svi se trebamo posvetiti ovom cilju  – zdravo je i potrebno nam je kao građanima ovog grada. Inače, idem na posao biciklom te najveći dio godina provodim na biciklu,“ poručio je Mladen Subašić, učesnik biciklijade koji je osvojio biciklo, jednu od glavnih nagrada.

Evropska sedmica mobilnosti obilježava se svake godine od 16. do 22. septembra, u preko 2000 gradova i više od 40 država širom svijeta. Evropska sedmica mobilnosti se ove godine fokusira na multimodalnost, tj. kombinovanje transportnih sredstava u okviru jednog ili više putovanja uz slogan – Kombinuj i kreći se! te potiče istraživanje različitih modela urbanog transporta. Prihvatanjem koncepta multimodalnosti, omogućava se promišljanje o drugačijim načinima kretanja kroz grad te spremnost korištenja novih oblika mobilnosti čime se ostvaruje pozitivan utjecaj na životnu sredinu.

EU info centar je u okviru Evropske sedmice mobilnosti organizovao 7. Tuzlansku biciklijadu na kojoj je učestvovalo oko 4000 biciklista a brojni rekreativni trkači i predstanivnici zemalja članica EU u BiH su kao EU tim učestvovali na  12. Sarajevskom polumaratonu 16. septembra.

Europa.ba