Evropska sedmica mobilnosti: Kombinovanje prevoznih sredstva za održivu urbanu mobilnost

Obilježavanje Evropske sedmice mobilnosti u Bosni i Hercegovini započelo je učešćem EU tima na 12. Sarajevo polumaratonu i organizaciji 7. Tuzlanske Biciklijade. Sarajevo polumaraton je okupio skoro 3000 učesnika iz 45 država, a zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Khaldoun Sinno, je prevodio EU tim koji je okupio predstavnike ambasada Evropske unije u BIH i rekreativne trkače koji su nastojali podići svijest o održivoj urbanoj mobilnosti.

Promocijom održivih načina kretanja, Evropska unija dijeli zajednički cilj i zajednički identitet sa svim gradovima i državama širom svijeta i Evrope koji učestvuju u obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti. Dok se u Sarajevu slavilo trčanje, 4000 biciklista su učestvovali u najvećoj rekreativnoj biciklističkoj utrci u Bosni i Hercegovini – 7. Tuzlanskoj Biciklijadi. „Današnjim događajem doprinosimo podizanju svijesti o važnim pitanjima kao što su zaštita okoline i negativne posljedice prevelikog korištenja automobila koji dovode do povećanog zagađenja i nesreća. Korištenjem alternativnih prijevoznih sredstava možemo utjecati na ove probleme,“ rekao je Gianluca Vannini, vršilac dužnosti Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH koji je uručio nagrade najsretnijim učesnicima Tuzlanske biciklijade.

Evropska sedmica mobilnosti obilježava se svake godine od 16. do 22. septembra, u preko 2000 gradova i više od 40 država širom svijeta. Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije je 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja se organizuje u cilju podsticanja evropskih gradova da uvedu i promovišu održive mjere transporta i privuku građane da isprobaju alternativne oblike transporta.

Evropska sedmica mobilnosti se ove godine fokusira na multimodalnost, tj. kombinovanje transportnih sredstava u okviru jednog ili više putovanja uz slogan – Kombinuj i kreći se! Ovogodišnja Evropska sedmica mobilnosti potiče istraživanje različitih modela urbanog transporta. Prihvatanjem koncepta multimodalnosti, omogućava se promišljanje o drugačijim načinima kretanja kroz grad te spremnost korištenja novih oblika mobilnosti čime se ostvaruje pozitivan utjecaj na životnu sredinu.
EU info centar će u okviru Evropske sedmice mobilnosti takođe podržati i organizovanje Banjalučke biciklijade u saradnji s Nacionalnim koordinatorom Evropske sedmice mobilnosti za BiH povodom obilježavanja Svjetskog dana bez autobomobila 22. septembra.

Europa.ba