Akcija čišćenja #EUBeachCleanUp održana u BiH

Jedna planeta, jedan cilj i milioni volontera u više od 150 zemalja danas su se ujedinili u najvećoj civilnoj akciji u historiji čovječanstva kako bi očistili planetu od nepropisno odloženog otpada.

Volonteri u 60 općina i gradova širom Bosne i Hercegovine danas su učestvovali u akcijama čišćenja povodom Svjetskog dana čišćenja, u okviru Let's Do It projekta.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) već šestu godinu zaredom podržava Let's Do It, a ove godine se volonterima pridružio i ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

„Kada bi svako ovdje u širem području Sarajeva pokupio po jedan komad smeća ili jednu plastičnu bocu, kojih je nažalost rijeka još uvijek puna, bilo bi pokupljeno 500.000 komada smeća. Tako da Let's Do It (Idemo u akciju)“ – rekao je ambasador Wigemark, obraćajući se entuzijastičnim volonterima na obali rijeke Željeznice.

„Divan je osjećaj biti dio ove globalne inicijative. Zatvorite oči i zamislite milione ljudi iz 156 zemalja koji su danas izašli na ulice, na plaže, u parkove, u šume i svi oni čiste otpad sa jednim ciljem a to je planeta Zemlja bez ilegalnih deponija otpada.“ – kazao je Junuz Elkaz koordinator akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“.

Svjetski dan čišćenja je obilježen kao sedma po redu volonterska akcija „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ u BiH. Volonteri su čistili ulice, parkove, planine, obale rijeka i jezera širom Bosne i Hercegovine.

Ove godine, akcija je održana u okviru globalne akcije pod vodstvom Evropske unije #EUBeachCleanup povodom Međunarodnog dana čišćenja obala, u kojoj su učestvovale Delegacije Evropske unije širom svijeta.

Više informacija:

“Let's Do It” projekat u BiH – http://letsdoit.ba
World Cleanup Day – https://www.worldcleanupday.org

Europa.ba