Izjava visoke predstavnice u ime Evropske unije povodom Međunarodnog dana autohtonih naroda svijeta

Na Međunarodni dan autohtonih naroda slavimo doprinos autohtonih naroda raznolikosti i bogatstvu civilizacija i kultura, ali i našoj zajedničkoj baštini. To je također dan u kojem se procjenjuju mnoga postignuća u prepoznavanju i ostvarivanju njihovih prava i identifikuju aktivnosti koje globalna zajednica i dalje treba poduzeti kako bi se ljudska prava univerzalno primjenjivala, bez ikakve diskriminacije.

Neprijateljstvo, nasilje i odmazde sve više se koriste protiv branitelja prava i zaštitnika životne sredine, uključujući i specijalnu izvjestiteljicu UN-a o pravima autohtonih naroda, Victorie Tauli-Corpuz. Zabrinuti smo zbog činjenice da se globalno broj ubistava ovih zaštitnika procjenjuje na četiri sedmično. Od vlasti u zemljama u kojima se čine takva djela očekuje se da intenziviraju svoj rad na zaštiti aktivista i osiguraju da se počinioci izvedu pred lice pravde.

Porast učestalosti otimanja zemljišta također treba hitno riješiti. Svaki dan se negdje u svijetu autohtonim narodima oduzima zemljište njihovih predaka, teritorija i resursi.

Odgovornost i dobro upravljanje su od suštinskog značaja za održivo upravljanje zemljištem, resursima i životnom sredinom, te za osiguranje pravičnog pristupa zemljištu. Stoga Evropska unija, sa ukupnim budžetom od 240 miliona eura, podržava programe i projekte upravljanja zemljištem u 40 zemalja širom svijeta. Samo u Kolumbiji su ovi napori doveli do kolektivnog prava vlasništva nad 280.000 hektara u korist autohtone zajednice.

Evropska unija čvrsto vjeruje da je poštivanje običajnog prava vlasništva nad zemljištem i resursa autohtonih naroda neophodno za održivi razvoj i mir. Ove godine dodijelićemo 6,9 miliona eura Zemljišnoj i šumarskoj agenciji koja se posebno fokusira na prava i sigurnost autohtonih naroda i lokalnih zajednica. Dodatnih 5 miliona eura bit će posvećeno braniteljima ljudskih prava i organizacijama koje rade na pitanjima otimanja zemljišta, klimatskim promjenama i pravima autohtonih naroda.

Nastavit ćemo podržavati autohtone narode kako bi osigurali da zadrže svoju kulturu, identitet i način života, a koji su dio naše zajedničke kulture, identiteta i načina života.

Europa.ba