Dan Evrope u Prnjavoru: Osmijeh je isti na svakom jeziku

Dvije mlade Prnjavorčanke Snežana Zorić i Željka Vračević osvojile su prvu nagradu na takmičenju EU info centra „Dan Evrope na vašem trgu“.

Njihova vizija proslave Dana Evrope je realizovana 24. maja na centralnom trgu u Prnjavoru, gradu u kojem živi 12 nacionalnih manjina, uz prisustvo predstavnika udruženja manjina, lokalne zajednice i vlasti te predstavnika Evropske unije u BiH.

Svrha takmičenja bila je pozvati građane BiH da kažu kako bi oni voljeli obilježiti Dan Evrope u njihovom gradu. I danas su Snežana i Željka ali i grad koji popularno nazivaju „Mala Evropa“ pokazali kako njihova vizija Dana Evrope predstavlja suštinu Evropske unije: život baziran na zajedništvu, uzajamnom uvažavanju, toleranciji.

„Za mene je Evropska unija vrijednosti koje ona predstavlja. A upravo te vrijednosti vidimo danas ovdje. Zahvaljujući njima Prnjavor je dobio nadimak Male Evrope. I stoga nisam iznenađen što pobjednici ovog takmičenja dolaze baš iz ovog grada“, rekao je Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH.

Pored predstavnika ukrajinske, italijanske, poljske, romske, češke nacionalne manjine danas su se proslavi u Prnjavoru pridružili i predstavnici osam lokalnih start up-a, udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju Neven, Udruženja Tkanica i Banje Kulaši.

Predstavljena je i brend “Ukijeva čokoladna bajka”, koji priča o tome kako djeca sa poteškoćama u razvoju mogu pronaći svoj put i imati svoj biznis.

Poslane su i neke univerzalne poruke poput one djece vrtića Prnjavora – “Osmijeh je isti na svakom jeziku”, koja također svjedoči o toleranciji i suživotu „Male Evrope“.

Pored događaja na centralnom trgu, Jamila Milović-Halilović, šefica Komunikacija EUD/EUSR, susrela se sa predstavnicima medija iz Prnjavora, Banje Luke i okoline. Razgovarali su o aktivnostima EU u BiH ali i o načinima na koji mediji, posebno u manjim sredinama, mogu lakše dobiti informacije i izvještavati o kompleksnim temama koje se tiču EU.

Nakon susreta sa novinarima predstavnici start-up i poslovne zajednice Prnjavora su se u razgovoru sa Melvinom Asinom, dotakli problema s kojima se suočavaju mali proizvođači kada je plasman njihovih proizvoda u pitanju ali i prilika koje može pružiti regija Prnjavora.

Neki od poduzetnika istakli su da je njihova zajednica poznata po gastronomiji te da je hrana njihov brend i najjače kulturno naslijeđe.

Europa.ba