Predsjednik Evropske komisije Juncker primio odgovore Bosne i Hercegovine na Upitnik

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker posjetio je Bosnu i Hercegovinu (BiH) 28. februara i primio odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Na svečanosti održanoj danas u Sarajevu, predsjednik Juncker primio je odgovore Bosne i Hercegovine na Upitnik Evropske komisije. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predali su odgovore u prisustvu komesara Johannes Hahna i brojnih predstavnika vlasti BiH.

Ceremonija predaje odgovora u Predsjedništvu BiH:

Nakon sastanka sa Predsjedništvom i rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik Juncker govorio je na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine. Članovi Predsjedništva BiH, državni i entitetski dužnosnici, predstavnici organizacija civilnog društva, ambasadori zemalja članica EU i brojni drugi dostojanstvenici i dužnosnici pridružili su se članovima Parlamentarne skupštine.

“Zadovoljstvo mi je i čast što se danas obraćaam vama, kao izabranim predstavnicima građana Bosne i Hercegovine. Vi ste ovdje zbog njih i za njih zajedno radimo”, rekao je predsjednik Juncker, koji je započeo svoju parlamentarno obraćanje u kojem je naglasio da građani trebaju biti u fokusu zajedničkih aktivnosti EU i BiH.

“Vaš put je prirodan za vašu zemlju, jer ste sastavni dio Evrope, evropskog teritorija, historije i kulture. Vaša budućnost  je u Evropskoj uniji”, kazao je predsjednik Juncker i posbeno naglasio promicanje vladavine prava kao preduvjeta budućnosti BiH u EU. “Vladavina prava ne može se postići bez stalne borbe protiv korupcije”, naglasio je Juncker.

 

Govor predsjednika Jean-Claude Junckera u Parlamentarnoj skupštini BiH:

Uoči svečanosti primopredaje, komesar Hahn se ranije ujutro susreo sa studentima univerziteta, predstavnicima organizacija civilnog društva i mladim aktivistima u zgradi Delegaciji Evropske unije / Uredu Specijalnog predstavnika EU u Sarajevu. Mladi ljudi iz Banje Luke, Mostara i Brčkog učestvovali su u raspravi putem video linka.

Mladi gosti su pratili uživo prijenos govora predsjednika Junckera u Parlamentuarnoj skupštini BiH, a Ambasador EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark im se kasnije pridružio.

Tokom obilaska Zapadnog Balkana, predsjednik Juncker posjetio je Bivšu jugoslavensku Republiku Makedoniju, Albaniju, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo.