Članstvo u EU – velika prednost za male zemlje

Mir i stabilnost, napredak i sloboda kretanja – tri su osnovne prednosti članstva u Evropskoj uniji, poručio je ambasador Holandije u Bosni i Hercegovini Reinout Caspar Vos tokom susreta s mladima iz Trebinja, Ljubinja, Nevesinja, Gacka, Bileće i Mostara.

Ambasador se sastao s preko 70 učenika, studenata, predstavnika nevladinih i omladinskih organizacija 17. januara ove godine u Trebinju.

“Holandija je, baš kao i BiH, mala zemlja, a posebno je važno da male države postanu članice EU zbog mogućnosti života i rada u bilo kojoj od zemalja članica EU, zbog slobodne trgovine i slobodnog kretanja koji dolaze sa otvorenim granicama”, istakao je ambasador Vos.

Učesnici su ambasadoru ukazali na korupciju i socijalnu nepravdu kao glavne razloge zbog kojih je mladim ljudima teško pronaći posao i zbog čega neki na kraju i napuštaju zemlju.

Mlade je zanimalo i da li njihovi vršnjaci u Holandiji imaju slične probleme kada je u pitanju pronalaženje posla i izgradnja budućnosti. Odgovarajući na njihova pitanja, ambasador je rekao da je korupcija univerzalni problem i da je njeno smanjenje izazov.

“Proces integracije BiH u EU i kasnije članstvo u EU mogao bi pomoći zemlji da se suoči sa korupcijom, s obzirom na povećanje transparentnosti i vladavine zakona”, kazao je ambasador.

Svi su se složili da nove investicije mogu pružiti bolje uslove za budućnost u zemlji. Ambasador Vos je objasnio da Evropska unija, a samim tim i Holandija, već dugo investira u Bosnu i Hercegovinu, kroz veliki broj projekata, grantova i saradnje koja će ostati na raspolaganju za pomoć BiH na putu evropskih integracija.

Ovakvi neposredni i otvoreni razgovori sa diplomatama bosanskohercegovačkoj javnosti na najbolji način približavaju politike i programe Evropske unije.

EU Info centar, koji je organizirao ovaj susret, nastavlja otvorene razgovore sa ambasadorima zemalja članica EU u narednim mjesecima. Francuski i slovenački ambasadori posjetit će 6. februara Šipovo, Derventa će 20. aprila biti domaćin ambasadorima Velike Britanije i Češke dok će švedski ambasador biti u Zvorniku 31. maja.

Europa.ba