BiH se pridružuje grupi od petnaest mediteranskih zemalja u okviru strategije EU-e za očuvanje ribarstva na Mediteranu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, potpisao je danas Malta MedFish4Ever Deklaraciju, multilateralnu strategiju koju je predložila Evropska unija, radi osiguranja budućnosti sredozemnih ribara i obalnih zajednica. Više od 300.000 osoba je zaposleno na ribarskim plovilima Mediterana, iako još mnogo više radnih mjesta indirektno zavisi od ovog sektora.

Ova Deklaracija predstavlja praktični primjer susjedske politike EU, te su je dosad potpisale Evropska komisija uz još 15 država sjeverne i južne obale Sredozemnog mora. Deklaracija izlaže zajedničke ciljeve za sljedećih deset godina, utemeljene na ambicioznim, ali ostvarivim rezultatima. Deklaracijom se predviđa održavanje zajedničkih obaveza i odgovornosti za saradnju u ovom velikom poduhvatu vraćanja ribarstva na održiv nivo kako bi se osigurala radna mjesta i razvoj širom Mediterana.

Evropska unija pozdravlja pristupanje Bosne i Hercegovine ovoj multilateralnoj strategiji koja omogućuje zajedničko djelovanje na oporavku i napretku ribolovnih resursa, plave ekonomije, socijalne uključenosti, te solidarnosti između sjeverne i južne obale Mediterana.

U ime EU, svečanosti potpisivanja prisustvovao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, Khaldoun Sinno.

Više informacija o strategiji EU za Mediteran https://ec.europa.eu/fisheries/inseparable/en/medfish4ever  i Malta MedFish4Ever dostupno na: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-770_en.htm

Europa.ba