#E4U: Bijeljinske studente najviše interesuju prednosti pridruživanju EU

Projekat Evropske unije za mlade pod nazivom EU for You četvrtak, 14. decembra, predstavljen je i studentima u Bijeljini. U punoj sali Ekonomskog fakulteta, specijali predstavnik EU i šef Delegacije u BiH Lars-Gunnar Wigemark i ambasadorica Republike Slovenije Zorica Bukinac razgovarali su sa studentima o izazovima sa kojima se svakodnevno susreću.

Bijeljinski studenti istakli su zadovoljstvo kvalitetom obrazovanja na njihovom fakultetu, ali i mišljenje da je najveći problem usporen tempo provođenja reformi u zemlji.

Upitan da li će EU dati odrđen poseban tretman Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja, ambasador Wigemark istakao je da Unija pomaže zemlji u ovom procesu, ali je naglasio i da je “ je bitno da se BiH potrudi pokazati da je spremna da integriše EU i njene principe unutar svog društva”. 

Ambasadorica Bukinac govorila je o iskustvu Slovenije koja je prošla kroz isti proces, istakavši da su njeni građani imali slične bojazni bilo da je riječ o razvoju infrastrukture, konkurentnosti domaćih proizvoda na EU tržištu  i sličnim drugim pitanjima.  “Ja lično vjerujem da BiH ima veliki potencijal i sjajne resurse da jako uspješno konkuriše na evropskom tržištu,” zaključila je ambasadorica.

Info dani održavaju se na 14 javnih univerziteta i fakulteta u Bosni i Hercegovini kako bi se predstavio projekat E4U kojeg Evropska unija provodi već drugu godinu, te dala prilika studentima da iskažu svoje stavove o stanju u zemlji. Studenti dodiplomskih studija će, uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata na projektu, dalje raditi na izradi kampanja javnog informisanja kroz koje će predstaviti percepciju mladih u vezi sa socio-ekonomskim reformama, a posebno u oblastima obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva. Sutra se u Tuzli odžava posljednji info dan u ovom ciklusu projekta.

Europa.ba