E4U: Bihaćki studenti dali “like” za ostanak u BiH

Studenti Ekonomskog fakulteta u Bihaću danas su prisustvovali predstavljanju projekta EU for You – E4U, čiji je inicijator ambasador Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je odgovarao na brojna pitanja studenata o mogućnostima koje pruža ovaj projekat i ostali programe koje u BiH implementira EU.

Ambasador Wigemark je odgovarajući na pitanje jedne studentice o tome šta to jedan pojedinac može da uradi da bi unaprijedio situaciju u zemlji, još jednom naglasio da su mladi ljudi najveći resurs BiH i da moraju biti pokretačka snaga za promjene. “Postoje razni načini na koji se vi kao pojedinci možete aktivno uključiti u promjene, počevši od glasanja na izborima, građanskog aktivizma, volonterizma, razvoja poduzetničkih ideja itd.  Na vama je da iskoristite prilike koje vam se pružaju bilo kroz sistem ili kroz projekte poput ovog koji danas predstavljamo,” istakao je ambasador Wigemark.

Tokom diskusije studenti su, svi do jednog, rekli da žele ostati u BiH ali da se neke stvari moraju promijenti, i to prije svega, obrazovni sistem koji im još uvijek ne pruža dovoljno mogućnosti za studente da stiču praktična znanja iz profesija za koje se školuju.  Naglasili su da nedostatak prilika za praksu  unutar bh. institucija i kompanija uveliko otežava studentima da po završetku studija imaju dovoljno znanja i vještina za izlazak na tržište rada.

Projekat EU For You je počeo sa Info danima na 8 javnih univerziteta/14 fakulteta u BiH, koji predstavljaju priliku za upoznavanje i razgovor sa studentima i mladim ljudima, te za najavu ostalih aktivnosti projekta. U okviru ovog projekta, studenti dodiplomskih studija sa ovih fakulteta će uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata na projektu, raditi na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama, posebno u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva.

Naredni info dani će se održati u Mostaru, Bijeljini i Tuzli.

Europa.ba