EU, EBRD i Austrija daju podršku „zelenoj“ budućnosti Bosne i Hercegovine

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark je u ponedjeljak, 7. novembra,  zvanično pokrenuo novi Instrument finansiranja u domenu zelene ekonomije u Bosni i Hercegovini koji provodi EBRD.

Instrument je dio Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP plus) kojeg finansira Evropska unija  za područje Zapadnog Balkana i uključuje 30 miliona eura vrijedan paket bespovratnih sredstava iz IPA fondova za ulaganja u energetsku učinkovitost u stambenom sektoru.

Ovom prilikom, ambasador Wigemark objasnio je da će u Bosni i Hercegovini ova sredstva biti korištena kako bi se povećala energetska sigurnost domaćinstava, te promovisala zelena rješenja i racionalno trošenje energije.

U okviru Instrumenta koji je danas pokrenut, Evropska unija  će obezbijediti paket poticaja za investicije u energetsku efikasnost u stambenom sektoru. Doprinos Evropske unije za GEFF program EBRD-a za stambeni sektor omogućit će građanima Bosne i Hercegovine i regije da zamijene prozore i vrata u svojim stanovima i kućama, te da ulažu u tehnologije koje će omogućiti uštedu energije u domaćinstvima,” rekao je ambasador Wigemark.

Program finansiranja zelene ekonomije u Bosni i Hercegovini kombinuje tehničku stručnost sa finansiranjem i ciljanim poticajima za podršku investicijama u tehnologije povoljne za okolinu i visoko ocjenjenih performansi.

Ovo finansiranje će dovesti do kvalitetnih poboljšanja u svakodnevnom životu građana BiH: Investicije će im pomoći da uštede novac obzirom na niže račune za energiju, a istovremeno će im osigurati udobnije stanovanje” rekao je Ian Brown, direktor EBRD-ovog ureda u Sarajevu.

Sa Regionalnim programom energetske efikasnosti za Zapadni Balkan, EBRD poveća ulaganja u energetsku efikasnost kako u poslovnom tako i u stambenom sektoru u  Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji. Banka će ukupno staviti na raspolaganje 135 miliona eura za te investicije, uz dodatnih 30 miliona eura od EU, 1,8 milion eura od Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan i 3,3 miliona eura koje je dalo Federalno ministarstvo finansija Austrije.

Europa.ba