Evropska noć istraživača u BiH: EU slavila žene naučnice

Učešće u ovogodišnjoj Evropskoj noći istraživača, Evropska unija u Bosni i Hercegovini posvetila je ženama naučnicama. Dvije glumice koje su oživjele likove Marie Curie i Mileve Marić su tokom cijele večeri kroz razne eksperimente i interaktivne igre posjetiocima pokazale da žene stoje iza nekih od najvažnijih svjetskih naučnih otkrića.

“Ova noć je posebna jer proslavlja nauku i sve ono što nauka i istraživanja mogu uraditi za nas. U Evropskoj uniji postoje programi za razvoj nauke i Bosna i Hercegovina ima puni pristup sredstvima unutar tih programa, samo treba ohrabriti mlade ljude da se prijave. Posebno želimo ohrabriti djevojke i žene da krenu ovim putem i da što više uzmu učešća u nauci i istraživanjima,” istakao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini  otvarajući Evropsku noć istraživača u Sarajevu.

Na dobro posjećenom štandu EU Info centra, predstavio se i mladi bosanskohercegovački istraživač, Tarik Suljić iz Visokog. On je prisutnima govorio o inovacijama u oblasti matičnih ćelija.

Pored Sarajeva, Delegacija EU je učestvovala u Noći istraživača u Banjoj Luci i Mostaru.

Evropska noć istraživača je manifestacija nauke koja se održava diljem Evrope posljednjeg petka u septembru. Pod sloganom „Kreiramo bolje sutra“, Evropska noć istraživača je ove godine obilježena u Sarajevu, Banja Luci, Travniku, Goraždu, Mostaru i Bijeljini. Cilj ove javne i otvorene manifestacije je podići svijest o istraživačkom radu, razbiti stereotipe o istraživačima i privući mlade ljude da u budućnosti započnu karijeru u istraživačkom segmentu

Više o Noći istraživača na http://www.nocistrazivaca.ba i https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Europa.ba