Evropska sedmica mobilnosti: Vožnja biciklom sve popularniji „djeljivi“ vid transporta u BiH

Danom bez automobila završila je Evropska sedmica mobilnosti koja je ove godine održana pod motom „Dijeljenjem dobijamo više“.

EU Info centar je, tokom Evropske sedmice mobilnosti, od 16. do 22. septembra organizovao niz događaja kako bi ukazao na važnost upotrebe alternativnih i djeljivih transportnih sredstava.

Izazov na društvenim mrežama “Danas idem biciklom, a ti?”, dobio je veliku podršku građana. Diplomate i uposlenici Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, gradonačelnici i njihovi zamjenici iz Banja Luke i Brčko Distrikta, službenici gradskih uprava, novinari iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara i Brčko Distrikta, skupštinski uposlenici, direktori javnih preduzeća iz Kaknja i Mostara, režiseri, glumci, sportski radnici, predstavnici nevladinih organizacija, te estradni radnici iz cijele BiH ispričali su priču o svom „putu“ od kuće do posla bez automobila.

Putem društvenih mreža, ova kampanja je u samo nekoliko dana dosegla preko 400 000 ljudi. Sudeći po zainteresovanosti građana, vožnja biciklom na posao je sve popularniji alternativni vid prevoza posebno u urbanim područjima.

Osim ove kampanje, Delegacija EU je pomogla i organizaciju banjalučke biciklijade. U saradnji sa Nacionalnim koordinatorom Evropske sedmice mobilnosti za BiH, jučer je u banjalučkom parku „Petar Kočić“ ova trka okupila preko 400 biciklista povodom obilježavanja Dana bez automobila. U Kaknju je održana radionica tokom koje su mališani iz vrtića „Mladost“ i „Pčelica“ crtali i tako učili osnove sigurnosti u saobraćaju. Njihovi stariji sugrađani učestvovali su u biciklističkoj trci.

Evropska sedmica mobilnosti je ove godine uspjela zainteresovati veliki broj građana Bosne i Hercegovine i podići svijest o značaju korištenja inteligentne i djeljive mobilnosti.

Europa.ba