EU nastavlja podržavati borbu protiv pranja novca u BiH novim projektom vrijednim 2 miliona eura

Novi Twinning projekat „Podrška borbi protiv pranja novca“, koji finansira Evropska unija u iznosu od 2 miliona eura iz Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA 2013), jučer je zvanično pokrenut u Sarajevu. Ovaj projekat je nastavak podrške Evropske unije u borbi protiv pranja novca u BiH u procesu integracija, a predstavlja nadogradnju na rezultate dvaju projekata finansiranih od strane EU, provedenih između 2010. i 2014. godine i to „Zajednička obuka Finansijsko-obavještajne jedinice i Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), tužitelja, finansijskih regulatornih agencija i institucija“ i „Podrška agencijama za provođenje zakona“.

U svom uvodnom obraćanju, Richard Wood, viši savjetnik i voditelj Odjela vladavine prava pri Delegaciji EU/EUSR-u u BiH istakao je: „U posljednjih nekoliko godina, globalni napori u borbi protiv pranja novca postali su sve značajniji uslijed rastućeg globalnog terorizma. Sprečavanje i borba protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti stoga predstavljaju globalni prioritet. Ovim twinning programom, EU osigurava 2 miliona eura kako bi podržao postizanje ovog prioriteta u BiH.“

Projekat će se baviti postojećim strukturnim nedostacima u sprječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti u BiH, s ciljem povećanja nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine u vezi s borbom protiv pranja novca do razine koja je potrebna za pristupanje EU, a koja neminovno uključuje pomoć u unaprjeđenju zakonodavstva, kapaciteta i sposobnosti relevantnih tijela, institucija i agencija za jačanje njihove saradnje i koordinacije.

Rudolf Unterköfler, iz Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, naglasio je: „Borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma na globalnom nivou sve više postaje visoki prioritet za međunarodnu zajednicu. Wiki-leaks, Panama papiri, Laundromat predstavljaju primjere koji pokazuju da je pranje novca i dalje svjetski problem. Zbog toga moramo da ojačamo borbu protiv ovog kriminala. Ovaj projekat treba da pomogne uključenim stranama i vlastima u Bosni i Hercegovini da poboljšaju svoju svijest o ovom fenomenu, da podrže implementaciju strateških mjera i da se fokusiraju na sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Cilj je uspostavljanje režima borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma koji je kompatibilan sa pravnom stečevinom EU.“

„Mjere koje smo poduzeli daju nam pravo da kažemo da je Bosna i Hercegovina na pravom putu da se suprotstavi pranju novca i finansiranju terorizma. S tim u vezi, očekivani rezultati ovog Projekta, koji se između ostalog ogledaju u jačanju kapaciteta, kompetentnosti, saradnje i koordinacije nadležnih tijela, institucija i agencija za provedbu zakona na svim nivoima u BiH, i u usaglašavanju pravnog okvira BiH s EU zahtjevima, će zasigurno učvrstiti ovu opredjeljenost i istrajnost Bosne i Hercegovine i njenih institucija“, izjavio je g-din. Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Ovim projektom Evropska unija pokazuje svoju spremnost u pružanju kontinuirane podrške naporima potrebnim za jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Također računamo na vlasti Bosne i Hercegovine da preuzmu odgovornost u daljem provođenju reformi.

Europa.ba