Olakšati poslovanje, omogućiti rast privatnog sektora – zaključeno na EU konferenciji o liderstvu u biznisu

Peta u nizu od šest Konferencija o liderstvu u biznisu pod pokroviteljstvom Ureda specijalnog predstavnika EU, koja je danas održana u Sarajevu, okupila je preko stotinu učesnika poslovne zajednice, nevladinog sektora, lokalnih vlasti i akademske zajednice.

Diskutirano je o izazovima i prilikama lokalnog poslovnog okruženja, o socio-ekonomskim reformama, s fokusom na uspješne priče u poslovnom sektoru BiH, kao i o pitanjima važnim za približavanje BiH Evropskoj uniji, te o kompanijama koje uspješno posluju ili izvoze na tržište EU.

Kao i prethodne konferencije koje su održane u Tuzli, Mostaru, Bijeljini i Bihaću, i ova se odvijala uz interaktivno učešće – prisutni su elektronskim glasanjem i anketama davali direktne komentare o svim segmentima socio ekonomskih reformi, što će rezultirati sveobuhvatnim izvještajem o stavovima poslovne i šire zajednice o reformama.

Konferencija je omogućila kako prikaz trenutnog stanja privrede i ekonomskih indikatora, tako i predstavljanje mnoštva pozitivnih i inspirativnih priča koje zaslužuju punu pažnju i dokazuju da i pojedinci i kompanije mogu uspjeti uprkos izazovnom poslovnom okruženju.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da su se na ovoj konferenciji predstavili novi poslovni subjekti i start up-ovi. “Oni su danas tu i nude nova radna mjesta, novo poslovno okruženje i bolju priliku lokalnoj zajednici, ali i cjelokupnom bh. tržištu. Takve kompanije su svijetli primjeri uspjeha i razvoja na kojem sada ne treba stati već treba ići dalje”, kazao je Wigemark. Istaknuo je da je jedan od osnovnih ciljeva Reformske agende bio stvaranje prostora za privatni sektor i njegov razvoj.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković istaknuo je da je Vlada KS radila na smanjenju parafiskalnih nameta za kompanije na području Kantona, što je rezultiralo time da Kanton ima najmanji broj te vrste nameta u FBiH.

Ekonomski stručnjak Damir Šaljić istaknuo je da je urađeno i dosta dobrih reformi, a jedna vrlo važna jeste usvajanje transportne strategije na državnom nivou.

Savjetnik premijera FBiH Goran Miraščić najavio je na konferenciji sjajnu vijest za investitore. “U narednih 12 mjeseci i 57 promijenjenih zakona i drugih doumenata, uspostavit ćemo „one stop shop“, samo jedan šalter za strane investitore na kojem će moći registrirati kompaniju i brže pokrenuti posao”, kazao je Miraščić.

“Kako bismo ulaskom na tržište EU, naš najveći resurs, ljude, iskoristili na pravi način, država treba stvarati ambijent da ljudi i kada izgube posao na to počnu gledati kao na priliku da počnu stvarati nešto novo. Kada stvorimo ambijent da gubitak posla postane šansa, a ne tragedija, možemo reći da smo uspjeli u reformama. Zadnjih nekoliko godina vidimo da pripadnici tzv. milenijskog naraštaja jako brzo osnivaju dobro koncipirane nove kompanije. Ne bih se začudio kada bismo za deset godina otkrili da je „desetljeće iz pakla“ bilo desetljeće koje je iznjedrilo brojne nove proizvode, usluge, metode i ideje”, kazao je na konferenciji Erdal Trhulj iz BiH kompanije Euroasfalt.

Naredna, šesta po redu i posljednja konferencija o liderstvu u biznisu, bit će održana u Banjoj Luci 9. februara 2017. godine

Europa.ba