Bijeljina domaćin Konferencije “Liderstvo u biznisu”

Treća u nizu od šest Konferencija o liderstvu u biznisu u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, koja je održana u Bijeljini 5.12.2016 godine, okupila je preko stotinu učesnika poslovne zajednice, nevladinog sektora, lokalnih vlasti i akademske zajednice.

Teme diskusija bile su izazovi i prilike lokalnog poslovnog okruženja, socio-ekonomske reforme, s fokusom na uspješne priče u poslovnom sektoru BiH i kompanije koje uspješno posluju ili izvoze na tržište EU.

Kao i prethodne dvije konferencije, u Tuzli i Mostaru, i ova se konferencija odvijala uz interaktivno učešće građana, studenata i poslovne zajednice Bijeljine koji su elektronskim glasanjem i anketama dali direktan komentar o svim segmentima socio ekonomskih reformi, što će rezultirati sveobuhvatnim izvještajem o mišljenju bh. građana o reformama.

U svom uvodnom govoru, Melvin Asin, šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u BiH istaknuo je da će proces socio-ekonomskih reformi trajati neko vrijeme i da je potrebno to imati u vidu jer rezultati ne mogu biti vidljivi preko noći. Ipak, dodao je, određenih poboljšanja već ima i to je ono što ohrabruje. “Cilj je da se kvalitet života svih građana poboljša, prije svega povećanjem otvorenih novih radnih mjesta”, rekao je Asin.

Branko Kecman iz Adventis Broker kompanije izrazio je nadu da će se vlasti u cijeloj zemlji konačno okrenuti privatnim kompanijama kako bi im olakšali poslovanje jer one su te koje stvaraju novu vrijednost i koje vuku cijelo društvo i ekonomiju naprijed.

Arnela Smajić, iz kompanije Sava Semberija, savjetovala je mlade na konferenciji da budu vrijedni, proaktivni i motivisani.

Rado zapošljavamo mlade osobe. Istina, prije konačnog zaposlenja moraju se dokazati, ali svakako imaju priliku i to je ono što je važno“, istaknula je Smajić.

Milenko Stevanović, vlasnik Steco Centar kompanije, , objasnio je i pružio više detalja o uspješnosti njegove kompanije koja posluje isključivo u inostranstvu.

„Naša kompanija je stopostotno izvozno orijentisana. Moram reći da smo imali relativno dobru saradnju sa Opštinom, a za sve drugo niti smo tražili niti očekivali bilo šta od ostalih nivoa vlasti. Potrebno je uzdati se u sebe i jako puno raditi prije nego što se postigne uspjeh”, rekao je Stevanović.

Konferencije o liderstvu u biznisu, nakon Tuzle, Mostara i Bijeljine, bit će održane u Bihaću, Banjoj Luci i Sarajevu.

Europa.ba