Finansijska, institucionalna i politička stabilnost su ključni za razvoj biznisa

Druga u nizu od šest Konferencija o liderstvu u biznisu u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU, koja je održana u Mostaru 23.11.2016. godine, okupila je preko 130 učesnika poslovne zajednice, nevladinog sektora, lokalnih vlasti i akademske zajednice.

Diskutirano je o izazovima i prilikama lokalnog poslovnog okruženja, o socio-ekonomskim reformama, s fokusom na uspješne priče u poslovnom sektoru BiH, kao i o pitanjima važnim za približavanje BiH Evropskoj uniji, te o kompanijama koje uspješno posluju ili izvoze na tržište EU i izazovima s kojima se susreću.

Kao i prethodna u Tuzli i ova se konferencija odvijala uz interaktivno učešće građana Mostara koji su elektronskim glasanjem i anketama dali direktan komentar o svim segmentima socio ekonomskih reformi, što će rezultirati sveobuhvatnim izvještajem o mišljenju BiH građana o reformama.

U svom uvodnom govoru, Matt Field, šef političkog odjela u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH istakao je da pristup “korak po korak” znači da u reformi treba biti strpljiv jer je to dug proces koji ipak, na kraju donosi rezultate.„Prvu od tri godine provođenja reforme smo prošli i već ima pomaka. Najvažniji se ogleda se u povećanom broju novih radnih mjesta“, istakao je Field.

Ivan Jurilj, direktor REDAH-a, istakao je kako je nemoguće očekivati bilo kakav napredak u bilo kojem segmentu života, a posebno u poslovanju bez finansijske, institucionalne te političke stabilnosti regiona. „Partnerstvo je ključ uspjeha koji će nam dovesti strane ulagače i motivirati domaće ljude koji imaju novac da ga investiraju“, rekao je Jurilj.

Konferencija je privukla i veliki broj poduzetnika iz Mostara i regije. Kompanija N:Soft koristi švedski model radnog vremena u trajanju od šest sati što, prema riječima Ivane Perković, već donosi rezultate. Cilj N:Softa nije prevashodno zapošljavanje, nego zadržavanje broja uposlenih. Kompanija Violeta, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih brendova svoj uspjeh, prema riječima Dijane Marić, duguje principima poslovanja koji podrazumijevaju da se sve važne odluke donose na relaciji zaposlenici – vlasnici – kupci.

Jedno od najzapaženijih izlaganja imao je Vedran Vukman iz Vyoocam firme u Hrvatskoj koji je otpočeo biznis nakon povratka iz Amerike. „Poduzetničke lekcije, koje smo dobili boravkom u Americi su da ne trebamo strahovati od neuspjeha. Nema uspjeha preko noći, treba uporno raditi bez obzira na veliku konkurenciju. Moja porodica se vratila iz Amerike, otpočeli smo biznis jer zaista vjerujemo u uspjeh“, rekao je Vukman.

Konferencije o liderstvu u biznisu, nakon Tuzle i Mostara, bit će održane u Bijeljini, Bihaću, Banjoj Luci i Sarajevu.

Europa.ba