Reforma obrazovanja za Tuzlake najvažniji segment socio-ekonomskih reformi

U organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, u Tuzli je 14.11.2016. godine održana prva od ukupno šest konferencija o liderstvu u biznisu i socio-ekonomskim reformama.

Pod sloganom “Teško je, ali idemo, korak po korak”, konferencija je okupila 115 učesnika iz poslovne zajednice, nevladinog sektora, lokalnih vlasti i akademske zajednice. Učesnici su se fokusirali na poslovni sektor Bosne i Hercegovine i kroz primjere iz prakse govorili o poslovnim prilikama, problemima i mogućnostima rasta kompanija. Diskutovalo se i o poslovnim izazovima i konkurenciji u kontekstu približavanja evropskom tržištu.

Uspješno poslovanje je apsolutno ključno za privredni rast, odnosno otvaranje radnih mjesta. Privreda u BiH već bilježi jedan značajan rast, od 3 do 4 posto godišnje,” izjavio je ovom prilikom ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH. “Građani se pitaju gdje su konkretni pomaci koje bi oni mogli da osjete. To su stvari koje dolaze korak po korak. Ono što je sada važno je da se nastave reformski napori. A mi smo spremni da to podržimo jer želimo da vidimo više trgovine između naših tržišta i više investicija u BiH.

Učesnici konferencije imali su mogućnost iznijeti svoja mišljenja o tekućim reformskim procesima. Kao najprioritetnije oblasti među socio-ekonomskim reformama, istakli su reformu sistema obrazovanja, smanjenje poreskog opterećenja za rad, olakšanje izvoza, smanjenje parafiskalnih nameta te smanjenje poreskog opterećenja na investicije.

Kada se radi o poslovnom okruženju, 90 posto učesnika konferencije izjasnilo se da je poboljšanje poslovnog okruženja ključni prioritet za Tuzlu. Također, na pitanje „Da ste investitor, da li biste uložili novac u BiH“, čak 64 posto učesnika odgovorilo je pozitivno.

Konferencije o liderstvu u biznisu održat će se u još pet gradova: Mostaru, Bijeljini, Bihaću, Banjoj Luci i Sarajevu. Eminentni stručnjaci iz BiH i regije govorit će o kompanijama koje uspješno posluju ili izvoze na tržište EU, izazovima sa kojima se susreću i odgovarati na pitanja o organizacijskim kapacitetima koji su potrebni preduzećima i vladama u pristupu tržištu EU, te o tome kako EU fondovi podstiču ekonomski razvoj u njihovim zemljama. Naredna konferencija je u Mostaru 23. novembra 2016. godine u Tehnološkom parku Intera.

 

Europa.ba