Obilježena Noć istraživača u 6 gradova širom BiH

Još jedna Evropska noć istraživača obilježena je 30. septembra u šest gradova Bosne i Hercegovine. Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bjeljina, Goražde i Travnik su bili domaćini manifestacije, koja se ove godine održala po peti put u BiH. Ove godine organizatori bilježe rekordnu posjećenost od 2012. godine, kada je manifestacija prvi put obilježena u Bosni i Hercegovini.

Manifestaciju u Sarajevu su otvorili zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Khaldoun Sinno, Nedžad Koldžo, načelnik opštine Novo Sarajevo i drugi zvaničnici. “Nauka i istraživanja su budućnost Bosne i Hercegovine, kao što ste i vi mladi, budući naučnici, budućnost svoje zemlje. Budućnost svih građana Bosne i Hercegovine je Evropska unija, a na vama mladima je da vodite na tom putu,” rekao je Khaldoun Sinno.

Na svim lokacijama građani su imali priliku upoznati se sa najnovijim dostignućima bosanskohercegovačkih institucija, organizacija i pojedinaca koji se bave naukom i inovacijama. Osim sajma nauke i tehnologije, posjetiteljima su na raspolaganju bili radionice, interaktivni eksperimenti, naučne igre i kvizovi, izložbe, prezentacije, a sve s ciljem da se nauka i istraživački rad približe svim građanima.

U takmičarskom dijelu programa u Sarajevu, osvojene su i vrijedne nagrade. Žiri je imao težak zadatak da od 20 projekata prijavljenih na takmičenje srednjih škola za najbolji naučni projekat, odabere najbolje. Prva tri mjesta osvojili su:
1.Tursko-bosanski koledž Sarajevo, projekat “Stem cell”
2.Srednja medicinska škola Sarajevo, projekat “Pobijedi AIDS”
3.Elektrotehnička škola za energetiku, projekat “Univerzalni solarni kolektor”

U okviru takmičenja u poznavanju nauke, među osnovnim školama najbolji su bili:
1. OŠ ”Hasan Kikić”
2. OŠ Osman Nuri Hadži攓
3. OŠ “Malta“

Za najbolje od likovnih radova koji su dospjeli na konkurs odabrani su:
1. Esma Habibija, Mostar
2. Marko Lugić, Banja Luka
3. Tajra Čolić, Sarajevo

Među dospjelim na konkurs, za najbolje priče odabrani su:
1. “Priča o duši” – Amra Telalović
2. “Tajna otoka Scarlet” – Benjamin Šačić
3. “Sat” – Adna Omerović

Na sajmu nauke i tehnologije u Sarajevu najbolje štandove su imali:
1. Shark lab Adria
2. Bentoproduct doo
3. Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta Sarajevo

Preko 40 prijavljenih projekata za takmičenje srednjih škola, isto toliko naučno-istraživačkih institucija i firmi na sajmu nauke i tehnologije, te brojni radovi prijavljeni na konkurse za najbolju priču i crtež, pokazatelji su interesa za manifestaciju, koji iz godine u godinu raste. Broj posjetitelja u šest gradova značajno je premašio brojke svih prethodnih godina.
Aktivnosti u vezi Evropske noći istraživača možete pratiti na web stranici www.nocistrazivaca.ba ili Facebook stranici – www.facebook.com/NocIstrazivacaBiH.

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2015. godine održana u više od 280 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Europa.ba