Erasmus studenti iz BiH počinju novo iskustvo u Evropskoj uniji

EU info centar organizovao je 30. juna promociju programa Erasmus + kako bi se dobitnici Erasmus stipendija za akademsku 2016/17. godinu iz cijele BiH upoznali s onim što ih očekuje na univerzitetima u Evropskoj uniji.

U razgovoru sa studentima šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark istakao je važnost postojanja obrazovanih mladih profesionalaca za svaku zemlju, a posebno BiH.

“Želio bih se sastati s vama kada se vratite. Nadam se da ćete se vratiti. Takođe se nadam da ćete ovo iskustvo iskoristiti i prenijeti ga na svoje prijatelje i druge mlade ljude u BiH. Ovo je izvrsna prilika i ponosan sam na to što mi kao EU imamo ovakve obrazovne programe. I sam sam učestvovao u sličnim programima i ne bih bio ovdje danas da nisam” – kazao je Wigemark obraćajući se novim dobitnicima Erasmus stipendije iz BiH.

Erasmus + akcija Kreditne mobilnosti nudi studentima sa univerziteta sa Zapadnog Balkana priliku da provedu jedan semestar na studijama na jednom od univerziteta u EU, dok Erasmus Mundus zajednički master i doktorski programi nude kompletne master ili doktorske cikluse na jednim od EU univerziteta.

Helene Skikos, visoka službenica i koordinatorica za obrazovanje i kulturu Evropske komisije za zapadni Balkan, iskoristila je priliku da istakne posvećenost EU prema BiH i, uopšteno, prema zemljama Zapadnog Balkana.

“Ovaj program je pokrenut u 80-im godinama, prije 30 godina. Tada je bio isključivo u granicama Evropske unije, ali smo ga sada proširili. Sada imamo izdašan budžet za zemlje zapadnog Balkana. Naš godišnji budžet iznosi više od 20 miliona evra za zemlje zapadnog Balkana“ , izjavila je Skikos.

Predstavnici alumni organizacije Erasmus Student Network (ESN) podijelili su korisne savjete koji bi mogli biti od pomoći sljedećoj generaciji Erasmus studenata da lakše otpočnu novo životno iskustvo.

Berina Sabanovic, predstavnica ESN-a, opisala je svoju Erasmus Credit mobilnost, koju je provela u Italiji, kao iskustvo koje mijenja život.

‘’Erasmus razmjena je otvorila nove vidike za mene. Ne samo metaforički, jer sam, nakon završetka dodiplomskih studija, postala dobitnica stipendije Erasmus Mundus za zajednički master program“, rekla je Berina.

Student Nikola Haviereff s nestrpljenjem iščekuje septembar kako bi započeo svoje Erasmus iskustvo u Berlinu.

‘’Nemam neka posebna očekivanja, ali sam vrlo svjestan da studenti u Berlinu i, generalno, u EU imaju mnogo prilika. Pokušaću da iskoristim ovo vrijeme da učim, vidim, upoznam i posjetim što više mogu“, zaključio je Haviereff.

Erasmus+ je program EU za obrazovanje, obuku, mlade i sport. Počeo je 1. januara 2014. godine i zamjenjuje trenutne finansijske programe koji vodi Evropska komisija u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta, uključujući i Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Comenius, Leonardo, Grundtvig i Transversal), Mladi u akciji i druge međunarodne programe uključujući i Jean Monnet i Erasmus Mundus. Erasmus+ program traje  u periodu od 2014. do 2020. godine i podržava aktivnosti u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta u svim sektorima cjeloživotnog učenja, uključujući visoko obrazovanje, dodatno obrazovanje, obrazovanje odraslih, škole i aktivnosti mladih.

Sve relevantne informacije o Erasmus+ mogu se pronaći na službenoj stranici:

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm 

i na stranicama BiH Nacionalnog Erasmus+ ureda:

http://www.erasmusbih.com/index.php/en/

Erasmus+ vodič dostupan je ovdje:

 http://euinfo.ba/wp-content/uploads/2015/10/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf

 

Europa.ba