Komisija zadovoljna novim zamahom u upravljanju izbjegličkom krizom

Na sinoćnjem sastanku je ostvaren napredak u pogledu upravljanja izbjegličkom krizom, konkretno u pogledu zaštite vanjskih granica Evropske unije.

Evropsko vijeće je prepoznalo značaj zaštite Schengena kao velikog dostignuća Evropske unije, između ostalog osiguravanjem sistemskih sigurnosnih provjera na vanjskim granicama upotrebom relevantnih baza podataka i otklanjanjem nedostataka u funkcionisanju sistema žarišnih tačaka, premještanja i povratka.

Čelnici su se složili i da je potrebno brzo razmotriti prijedloge Evropske komisije od 15. decembra, uključujući uspostavljanje Evropske granične i obalske straže, ciljanu reviziju Zakonika o schengenskim granicama, program dobrovoljne humanitarne readmisije za izbjeglice iz Turske, kao i isprava za povratak.

Na konferenciji na štampu nakon prvog dana sastanka na vrhu, predsjednik Jean-Claude Juncker je pozdravio pozitivnu reakciju čelnika na prijedloge Komisije za uvođenje Evropske granične i obalske straže i posvećenost usvajanju svih zakonskih tekstova tokom holandskog predsjedavanja Vijećem do kraja juna 2016. Juncker je još jednom potvrdio potrebu za brzim provođenjem odluka koje su već usvojene i postizanjem sporazuma o listi sigurnih zemalja porijekla. On je podsjetio na namjeru Komisije da revidira Dublinski sistem i sistem legalnih migracija u prvoj polovini 2016.

Evropsko vijeće je održalo i produktivnu razmjenu političkih stavova o planovima Ujedinjenog Kraljevstva za održavanje referenduma o članstvu u EU, a čelnici su se složili da će zajedno raditi na postizanju obostrano prihvatljivih rešenja u svim oblastima prije održavanja februarskog sastanka Evropskog vijeća.

 

 

Europa.ba