Izložba umjetničkih studentskih radova i panel diskusija o kulturnom i prirodnom naslijeđu održane u Trebinju

EU info centar u BiH u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti iz Trebinja je 26. novembra organizovao izložbu umjetničkih radova studenata na temu kulturnog i prirodnog naslijeđa. Nakon otvaranja izložbe posjetioci su imali priliku učestvovati u panel diskusiji o EU programima u oblasti kulturnog i prirodnog naslijeđa.

U uvodnom obraćanju, Orlando Fusco, politički savjetnik u Uredu specijalnog predstavnika EU, istakao je potencijal i važnost kulturnog i prirodnog naslijeđa za ekonomski razvoj. „Zaštita kulturnog naslijeđa je od ključne važnosti za EU. Ono obogaćuje društva i zajednice. Promoviše uzajamno poštovanje. Dakle, EU podržava i nastavit će podržavati obnovu bh. kulturnog naslijeđa“, kazao je Fusco.

Prodekan Akademije likovnih umjetnosti Trebinje Veselin Brković izrazio je zadovoljstvo da je Akademija imala priliku raditi u saradnji sa EU na ovom projektu, te pohvalio studente za napore u stvaranju umjetničkih djela.

Panel diskusija naročito je bila usmjerena na pogodnosti i prednosti EU programa u razvoju bh. zajednica kroz turizam i promovisanje kulturnog i prirodnog naslijeđa.

Svjetlana Vuletić, pomoćnica načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djalatnosti Opštine Trebinje, predstavila je rezultate projekta prekogranične saradnje „Unapređenje turizma i ulične signalizacije” kojeg finansira EU, naglašavajući koristi koje je Trebinje dobilo nakon završetka projekta.

EU info centar je pozvao četiri akademije likovnih umjetnosti u BiH da naprave umjetnička djela na temu kulturno i prirodno naslijeđe (Trebinje); voda i okoliš (Banja Luka); ljudska prava (Sarajevo); i djeca i obrazovanje (Široki Brijeg). Nakon događaja u Trebinju, u narednim mjesecima izložbe i panel diskusije održat će se u Banjoj Luci, Sarajevu i Širokom Brijegu. Završna izložba radova studenata sve četiri akademije održat će se u Banjoj Luci. Komisija za odabir radova koja se sastoji od predstavnika četiri umjetničke akademije nagradit će po jednog  pobjednika iz svake umjetničke akademije studijskom posjetom jednoj od najboljih evropskih umjetničkih akademija, Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu.

EU info centar je projekt koji  finansira Evropska unija i ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o EU, njenim institucijama,  politikama i programima te o odnosima BiH i EU.

Europa.ba