Funkcionisanje i održivost sistema javnog emitiranja u BiH predmet EU konferencije u Sarajevu

U Sarajevu je 8. oktobra 2015. godine održana konferencija na temu postizanja EU standarda u funkcionisanju i održivosti sistema javnog emitiranja u Bosni i Hercegovini. U organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH / Specijalnog predstavnika EU i Udruženja BH Novinari, konferencija je imala za cilj da pokrene fokusirani dijalog i identifikuje aktivnosti na jačanju sistema javnog emitiranja u kontekstu napora BiH na putu ka EU.

U trenutku kada se tri javna emitera u sistemu javnog emitiranja u BiH suočavaju s brojnim izazovima u pogledu digitalizacije, financijske stabilnosti i političke neovisnosti, te imajući u vidu značaj javnih medija u demokratskom društvu generalno, važno je pokrenuti dijalog o konkretnim koracima koji se mogu poduzeti na dostizanju Kopenhaških političkih kriterija pridruživanja, kao i Smjernica Evropske komisije za potporu EU u oblasti medijskih sloboda i medijskog integriteta u zemljama u procesu pridruživanja (2014 – 2020).

Referirajući se na Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH iz 2014. godine, poseban naglasak je stavljen na pitanje neprovođenja zakona koji regulišu djelovanje sistema javnog emitiranja i sva tri javna emitera. Povećani angažman predstavnika zakonodavne vlasti i javnih emitera je prepoznat kao ključan za rješavanje ovih pitanja.

Ubrzanje procesa digitalizacije, jačanje finansijske stabilnosti sistema javnog emitiranja i omogućavanje neovisnosti sva tri člana sistema u BiH su prepoznati kao konkretni prioriteti u nastupajućem periodu.

Označavajući javne medije kao sredinu koja omogućava slobodu izražavanja, na konferenciji je snažno naglašena potreba za poštovanjem principa djelovanja javnih medija u BiH, a to su neovisnost, odgovornost, transparentnost i održivost.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, specijaliziranih parlamentarnih tijela, regulatora, uprava tri javna emitera, te medijski eksperti i predstavnici medijske zajednice u BiH.

Europa.ba